Ašvak Hadži Hamid
Printscreen/Youtube
Ašvak Hadži Hamid

Printscreen/Youtube

Ašvak Hadži Hamid, Foto: Printscreen/Youtube

Ašvak Hadži Hamid kidnapovana je i prodata u ropstvo sa 14 godina.

Kasnije je pobegla u Nemačku kako bi započela novi život, ali bila je primorana da se ponovo suoči sa traumom kada je naletela na svog silovatelja na ulici u Štutgartu, gde joj je pretio rekavši da zna gde je živela.

Boravio je u Nemačkoj, registrovan kao izbeglica. Godinama kasnije, njen silovatelj Abu Humam zatvoren je u Iraku.

Da podsetimo, na meti džihadista u Iraku našle su se, pored hrišćana, Kurda, šiitskih muslimana i malo poznati narod Jazida, čije stradanje je potreslo svet. Na hiljade Jazida, pripadnika etničke manjine koja govori kurdski jezik, pobegli su iz svojih domova, pošto su džihadisti iz grupe Islamska država napali i zauzeli njihovu planinu Sindžar i tamošnje gradove i sela.

Ko su Jazidi?

Reč je o narodu čija je vera stara skoro 4.000 godina i koje džihadisti nazivaju "poštovaocima đavola" i progone ih zbog njihovih kontroverznih verskih učenja. Poput drugih pripadnika manjinskih religija u regionu, kao što su Druzi i Alaviti, Jazidom se postaje rođenjem i ne postoji mogućnost prelaska iz druge vere u jazidizam (konverzija).

Jazidi imaju niz verovanja i obreda koji se u velikoj meri skrivaju od očiju inoveraca i laika, tako da se o njihovom učenju i obredima ne zna mnogo.