Tokio se izvinjava Vašingtonu, ali neka hvala, ne žele da se uvale u probleme!

Alo.rs/Sputnjik/V.M. | vesti 2020-06-25 08:19:11 2020-06-25 08:19:11

Odustali su od plana iz 2017. godine.

Shutterstock

Japan je odustao od planova za raspoređivanje američkih kopnenih sistema za protivraketnu odbranu "Egis ašor", javlja agencija "Kjodo", pozivajući se na ministra odbrane Tara Kono.

Pročitajte još:

- Tokom diskusije na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bila je doneta odluka da se poništi plan za raspoređivanje kompleksa "Egis ašor" u prefekturama Akita i Jamaguti. Izvinjavamo se... Uzimajući u obzir sadašnju situaciju u Istočnoim Kineskom moru, sa tačke gledišta bezbednosti, bilo bi neprikladno oslanjati se samo na raketnu odbranu putem brodova opremljenih sistemima "Egis ašor" - rekao je Kono, prenosi televizija NHK.

On je ranije izjavio da je razlog za donošenje ovakve odluke visoka cena sistema, rokovi za njihovo raspoređivanje, kao niz tehničkih problema.

Odluka o raspoređivanju dva američka kopnena sistema "Egis ašor" u Japanu vlada je donela 2017. godine zbog stalnih lansiranja severnokorejskih raketa. Planirano je da oni budu stacionirani u prefekturama Akita i Jamaguči.

U tom slučaju, očekivalo se da domet njihovog dejstva može da pokrije ceo Japan. Vrednost svakog sistema procenjen je na 100 milijardi jena (oko 890 miliona dolara), a puštanje u rad planirano je do 2023. godine.

Rusija je više puta saopštavala da ove namere Japana neće poboljšati situaciju u oblasti strateške stabilnosti u regionu i neće moći da se uzimaju u obzir pri vođenju pregovora sa Tokijom o mirovnom sporazumu.

Preporučujemo:

 

Expand player
Pogledajte više