Izrael, Palestina
Tanjug/AP
Izrael, Palestina

Tanjug/AP

Izrael, Palestina, Foto: Tanjug/AP

Izraelski vojnici koji su ubili Palestinca osumnjičenog za podmetanje eksploziva u blizini granične ograde nisu čak ni pokušali da na normalan način uklone njegovo telo, već su uporebili buldožer. Akcija uklanjanja kostiju izazvala je bes lokalnog stanovništva.

Osumnjičeni napadač ubijen je ranije u nedelju u blizini granične ograde na južnoj strani pojasa Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) pohvalile su se tom akcijom, objavivši I video snimak čoveka i njegovog saučesnika u kome se vidi kako postavljaju eksploziv.

„Nije prvi put. Ni drugi. Već treći put su ti islamistički teroristi u Gazi pokušali da podmetnu eksploziv uz sigurnosnu ogradu Izraela. Postarali smo se da im je ovo poslednji put ", tvitovala je vojska.

Ovakvi sukobi često se događaju na granici, ali ono što se desilo zatim je presedan.

Nakon incidenta, na društvenim medijima pojavio se video iz Gaze, na kojem se vidi kako naoružani vojnici sa buldožerom prilaze telu, dok više mladih, vidno nenaoružanih muškaraca, pokušava da izvuče mrtvog čoveka.

Palestinci beže i razilaze se pre nego što je buldožer - u pratnji borbenog tenka Merkava - podigao beživotno telo i odvukao ga.

Kasnije tokom dana, IDF je potvrdio da je oklopno vozilo upotrebljeno na ovaj način. "Nakon uspešnog odbijanja napada blizu ograde Gaze rano jutros, buldožer IDF (Izraelske odbrambene snage) izvadio je telo jednog od napadača", izjavio je vojni portparol AFP-u.

Nakon pucnjave, brojni Palestinci okupili su se na mestu događaja, paleći gume i izražavajući ogorčenje zbog načina na koji je IDF uklonio telo.