Bejrut, Liban
AP/Tanjug
Bejrut, Liban

AP/Tanjug

Bejrut, Liban, Foto: AP/Tanjug

„Tokom sinoćnjih operativnih aktivnosti na severu Izraela, iz Libana su ispaljeni pucnje prema trupama IDF-a. Odgovorili smo vatrom, a naša letelica je pogodila posmatračke položaje Hezbolaha blizu granice ", saopštile su Izraelske odbrambene snage.

Tvrde da se "bezbednosni incident" odvijao na granici Plave linije UN-a na severu Izraela.

„Brojne rute u tom području su blokirane. Zabranjena je bilo kakva aktivnost na otvorenim prostorima, uključujući poljoprivredne radove“, upozorila je vojska.

"Od stanovnika se traži da ostanu u svojim kućama i u blizini skloništa, spremni da odmah pronađu utočište."

Izrael je više puta slao bespilotne letelice iznad Libana i ima veliko prisustvo vojnika u pograničnom području.

Bejrut, Liban

AP/Tanjug

Bejrut, Liban, Foto: AP/Tanjug

Dve zemlje su tehnički još uvek u ratu nakon izraelske invazije 2006. godine u kojoj je ubijeno oko 2.000 civila, od čega 600 dece.

Poslednja izraelska agresija usledila je nakon što je Liban odbacio zahtev iz Tel Aviva za reforme mirovnih snaga UN-a uoči glasanja Veća sigurnosti za preispitivanje mandata.

Snage od oko 10.500 vojnika sarađuju sa libanskom vojskom kako bi nadgledale sporazum o prekidu vatre iz 2006. godine i izlazak Izraela iz demilitarizovane zone na granici.

Ali Izrael konstantno tvrdi da Hezbolah, koji je deo libanske vlade, skladišti oružje i predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, uprkos nedostatku konkretnih dokaza.

Liban se bori sa posledicama velike eksplozije u luci Bejrut ranije ovog meseca.

Masovni protesti takođe su potresli zemlju od oktobra 2019. usred produbljujuće ekonomske krize i raširenog siromaštva.

PROČITAJTE JOŠ: