LAŽNI SNIMCI ZABRANJENI ŠIROM SVETA Izmišljaju njihovu smrt i zavode ih da su zbog korone, ustvari se radi o ozbiljnoj prevari kako bi uzimali novac!

Tvrdnje o lažnim brojevima preminulih, snimak navodno žive pacijentkinje u mrtvačkoj vreći u Brazilu i mnoge druge - proverene uz pomoć činjenica.

Kovid bolnica vraćena u funkciju
Kovid bolnica vraćena u funkciju, Foto: EPA

Video snimke i postove na društvenim mrežama sa lažnim i informacijama koje dovode u zabludu o pandemiji virusa korona često pogledaju stotine hiljada ljudi širom sveta.


Proverili smo neke od njih koji su ove nedelje bili najviše deljeni.

„Lažne" brojke o umrlima?
Prvo, tu je video snimak u kom desničarski teoretičar zavera Aleks Džons naziva američke podatke o korona virusu „lažnima". Oni se koriste, tvrdi on, kako bi se zemlja držala u izolaciji i da se sabotirao pokušaj reizbora predsednika Trampa.

On tvrdi da je broj smrti od Kovida-19 pogrešan, ali radeći to on pogrešno tumači kako se te informacije beleže.

Džons tvrdi da se svako ko je pozitivan na testu za Kovid-19 u vreme smrti - bilo da je u pitanju „rak", „padobranska nesreća" ili „napad ajkule" - zavodi kao da je umro od virusa korona.

Kovid-19 se zavodi kao uzrok smrti na smrtovnici u SAD samo ako je bolest odigrala ulogu umiranju te osobe, tako da smrti u nesrećama kao što su napadi ajkule ili skok iz aviona padobranom sasvim sigurno neće biti uvršćene.

Eksperti kažu da je, ako ništa drugo, broj smrti od Kovida-19 manji od stvarnog, zbog nedovoljnog testiranja u zajednicama i smrti kod kuće koje se ne računaju.

Izračunavanje stope smrtnosti svakako nije egzaktna nauka i otvorena je za razna tumačenja. Pisali smo naširoko o tome kako se te brojke izračunavaju u Velikoj Britaniji:

Džons takođe tvrdi da će svako ko je ikada bio zaražen virusom korona ili običnom prehladom biti pozitivan na testu.

korona
korona, Foto: EPA

Testovi koji se trenutno naširoko koriste u SAD i na drugim mestima otkrivaju da li ste zaraženi novim virusom korona odgovornim za pandemiju.

„Dijagnostički testovi za Kovid-19 specifični su konkretno za virus SARS-CoV-2 (koji ga izaziva)", kaže doktor Džeremi Rosman, počasni viši predavač virologije na Univerzitetu u Kentu.

„Oni ne otkrivaju druge viruse korona niti otkrivaju virus prehlade (rinovirus), ili virus gripa."

Ovi testovi ne pokazuju prethodne infekcije od kojih ste se oporavili - iako naučnici vredno rade na izradi testova i za to.

Ovaj video je podeljen više hiljada puta, ali nije postavljen na glavnom nalogu Aleksa Džonsa ili njegovoj Fejsbuk stranici Infovorz, zato što su oba zabranjena na Fejsbuku.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi