Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Svetska zdravstvena organizacija je još 24.3.2020. godina izdala Upute za bezbedno postupanje sa telima preminulih u dokumentu pod nazivom “Sprečavanje i kontrola infekcije za sigurno postupanje sa mrtvim telom u kontekstu COVID-19: Privremena uputstva” (Infection prevention and control for the safe management of a dead body in the context of COVID-19: interim guidance). Cilj je da se ovim uputama spreči infekcija osoblja koje je zaduženo za obdukciju ili sahranu tela kod kojih je utvđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. Ovim uputama se propisuju preporuke zdravstvenim ustanovama vezano za ambijentalne uslove vršenja obdukcije, broj osoba u prostoriji kao i zaštitnu opremu koju bi medicinski radnici u tim slučajevima trebali koristiti. 

 

U ovom se dokumentu niti na jednom mestu ne spominje da se obdukcije “zabranjuju”, niti se njime iko “poziva da ne obavlja obdukciju umrlih od koronavirusa”. WHO, zapravo, nema mandat da bilo šta zabranjuje, niti postoji “globalni zakon SZO o zdravstvu”.

 

Preporučujemo:

Komentari (3)

Slađa

21.07.2020 10:39

Bravo Talijani!

MrKamenjarac

21.07.2020 10:51

ja sam od pocetka rekao da je to najveca svetska mucka koju su nam gejtc i ostali banditi ka sto je on priredili.....stare i one sa slabijim imunitetom ukloniti;ostali ce biti moderni robovi i radili za minimalac da bi navodno pomocni paket sto su se " dogovorili"nocas lepo vratili...do sledece vec pripremljene krize..... p.s.dragi urednice objavi ovo ako smes....

Tina

22.07.2020 09:57

I ovo ce proci skoro nezapazeno jer SZO ima veluku moc. I dalje ce ljude gusiti raspiratorima i pogresnim lecenjem.