Đuzepe Konte
Tanjug/ AP
Đuzepe Konte

Tanjug/ AP

Đuzepe Konte, Foto: Tanjug/ AP

Italijanski premijer Ðuzepe Konte danas će predstaviti prioritete rada nove vlade, nakon čega će parlament glasati o poverenju koalicionoj vladi Pokreta pet zvezda i Demokratske stranke.

Konte će govoriti pred donjim domom parlamenta u 11 sati, a glasanje o poverenju vladi očekuje se nekoliko sati nakon parlamentarne rasprave, prenosi Hina.

Pročitajte još:

Potom će se premijer obratiti Senatu, a gornji dom italijanskog parlamenta će tada glasati o poverenju vladi.

Mole Ameriku samo jedno, a tiče se Srbije i Rusije!

Sa najavom da će deset država povući priznanje Kosova Albanci žele da podstaknu sujetu i strah u Americi i da joj predstave da je Rusija mnogo moćnija na našem prostoru, nego što realno jeste, kao i da je mnogo više prisutna i da se Srbija oslanja na nju.

Očekuje se da će vlada preživeti glasanje u oba doma parlamenta, ali tesno u Senatu.

Očekuje se da će nova italijanska vlada imati manje konfrontacioni pristup prema Evropskoj uniji i blaži stav o migracijama, pošto je vlast napustila krajnje desna Liga Matea Salvinija.

Mateo Salvini

EPA/Daniel Dal Zennaro

Mateo Salvini, Foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

Međutim, još uvek postoji prostor za sukob između Rima i Brisela jer će Italija verovatno i dalje biti protiv budžetskih pravila evrozone, ali i zahtevati ravnomerniju raspodelu migranata među državama članicama EU-a.

Ipak, anketa Ipsosa koju je objavio nedeljni Korijere dela Sera pokazuje da 52 odsto Italijana ima negativno mišljenje o novoj vladi.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete