korona, pluća
Shutterstock
korona, pluća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tim naučnika otkrio je antitelo koje sprečava novi koronavirus u zarazi ljudskih stanica u revolucionarnom istraživanju koje bi moglo dovesti do razvoja novih lekova.

Nadograđujući već postojeće istraživanje o SARS koronavirusu, naučnici sa Univerziteta Utreht u Holandiji, Centra Erasmus Medikal te kompanije Harbour BioMed (HBM) identifikovali su potencijalnu metodu za neutralizovanje bolesti COVID-19.

Otkrili su da antitelo koje sprečava SARS virus da uđe u ljudske stranice isto tako može blokirati i novi koronavirus.

Njihovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu Natur komunikejšns.

Testirali su kolekciju antitela na odgajenim ljudskim stanicama i otkrili su jedan koji se veže na deo virusa prisutan i u SARS-u i u SARS-CoV-2.

Pročitajte:

To otkriće moglo bi ponuditi prvi korak prema razvijanju punog leka s antitelima za lečenje ili sprečavanje razvoja bolesti COVID-19.

Od COVID-19 bolesti dosad je u svetu obolelo 3,5 miliona ljudi te je umrlo njih gotovo 250.000.

Neutralizovano antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, podupredi čišćenje od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena tom virusu, pojašnjava doktor Berend Jan Boš, koautor pomenutog istraživanja.

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanjuje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom, kaže doktor Frank Grosveld, takođe koautor navedene studije.

Razlika između potpuno ljudskog antitela i drugih antitela jeste u tome što se konvencionalna antitela prvo odgaje u drugim vrstama, pre nego što ih se "humanizuje", kako bi se mogla preneti i na čoveka.

Preporučujemo: