Berlin
Tanjug
Berlin

Tanjug

Berlin, Foto: Tanjug

U Nemačkoj je 25,5 odsto stanovništva stranog porekla što bi trebalo da znači lda je Nemačka otvoreno društvo za strance? 

„Nemačka nije otvoreno društvo“, kazao je za dnevni list Velt umetnik Aj Vejvej koji je živeo u Berlinu. „To je društvo koje želi da bude otvoreno, ali koje pre svega štiti samo sebe. Nemačka kultura je toliko jaka da zapravo ne prihvata druge ideje i argumente“, kazao je u avgustu umetnik koji je u Kini godinama bio u kućnom pritvoru. Zato je Aj Vejvej odlučio da napusti Nemačku.

Dvadesetšestogodišnji grčki psihijatar Teokritos Veskukis se u januaru doselio u Diseldorf. Iz dobrostojeće je porodice i finansijska kriza nije razlog zbog kojeg je napustio svoju domovinu. Govori nemački i cilj mu je bio poslovno usavršavanje.

„Ukoliko Vam se ovde ne sviđa, možete da napustite Evropu“, kazao mu je jednom jedan državni službenik kada je hteo da preda zahtev za aprobaciju (u okviru postupka aprobacije, država proverava da li je stečena akademska titula jednaka odgovarajućoj nemačkoj akademskoj tituli, prim. red.) Boja njegove kože je tamna i lako se može pomisliti da ne dolazi iz neke zapadnoevropske zemlje. Dvadesetšestogodišnji lekar je bio šokiran.

Kontakt koji je imao sa nemačkim službama opisuje kao veoma težak i birokratski.

„Svi lekari koji u Diseldorfu žele da predaju zahtev za aprobaciju, to mogu da učine samo ponedeljkom od 13:00 do 14:30 i potrebne informacije u vezi sa tim mogu da se dobiju isključivo telefonskim putem. Potrebne su mi, recimo, bile informacije da li je sa mojim zahtevom sve u redu ili kada bi trebalo da polažem ispit iz nemačkog jezika“. Sve to je veoma dugo trajalo, sedam ili osam meseci. I pored toliko velike potražnje nema dovoljno mesta i termina za polaganje ispita.