IRANSKI VOJNI DUHOVNI VOĐA UPOZORIO AMERIKANCE Ispalite li prvi hitac u Persijskom zalivu, cena NAFTE ode na 100 dolara

Zapretio im i raketama

Iran
Iran, Foto: Tanjug/AP

 

Glavni vojni savetnik duhovnog lidera Irana Jahja Rahim Safavi izjavio je da će sukob Irana i SAD u Persijskom zalivu dovesti do rasta cena nafte više od 100 dolara za barel.

 

„Amerikanci odlično znaju da se njihove oružane snage (u regionu) nalaze u dometu raketa Irana. I sve američke i inostrane vojno-pomorske snage u Persijskom zalivu se nalaze u dometu raketa klase ’zemlja-more‘ Korpusa čuvara islamske revolucije“, prenosi agencija „Fars“ reči Safavija.

 


„Prvi metak koji bude ispaljen u Persijskom zalivu podstaći će rast cena nafte od preko 100 dolara. To će postati neizdržljivo za Ameriku, Evropu i američke saveznike, kao što su Japan i Južna Koreja“, naglasio je on.

 

 

Politička konfrontacija između Irana i SAD dovela je do naglog zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu nakon odluke Vašingtona da pošalje tamo grupu ratnih brodova na čelu sa nosačem aviona „Abraham Linkoln“ kao upozorenje Teheranu. Kasnije je bilo objavljeno da će se toj grupi pridružiti baterija protivvazdušnih raketnih kompleksa „Partiot“ i vojno-transportni brod „Arlington“. Kako je saopštio Pentagon, ovakav korak je „odgovor na informacije o povećanoj gotovosti Irana za izvođenje ofanzivnih operacija protiv američkih snaga i američkih interesa“.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi