Islamska država
Profimedia
Islamska država
Pripadnici Islamske države, Foto: Profimedia

Taj materijal koji se nalazio u zaštitnom koferu veličine “laptopa” oni bi mogli da iskoriste za napade “prljavim bombama” u evropskim prestonicama. Veruje se da je nuklearni materijal u rukama Islamske države još od kraja novembra prošle godine.

Materijal je bio vlasništvo američke kompanije “Weatherford”, koja je koristila gama zrake za testiranje nepravilnosti u materijalima i cevima.

“U pitanju je iridijum 192 u kapsulama. To je radioaktivni izotop koji se koristi i u lečenju raka”, rekao je visoki irački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je već upozoravala na opasnost da islamisti dođu u posed radioaktivnog materijala, koji bi iskoristili za pravljenje “prljavih bombi”. Oni planiraju da radioaktivni materijal rašire u gusto naseljenim područjima koristeći konvencionalni eksploziv, kako bi izazvali što veću štetu.

SAD: IS koristila hemijsko oružje u Siriji i Iraku

Veruje se da ekstremisti Islamske države stoje iza napada u Siriji i Iraku prošle godine u kojima je korišćen bojni otrov iperit ili plikavac, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner.
Fotografski dokazi kao i opis dogadjaja dobijen od sirijske opozicije svedoče u prilog tome da su ekstremisti IS odgovorni za napad iperitom u sirijskom gradu Marea 21. avgusta, rekao je Toner.
U izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) od 29. oktobra zaključeno je da su najmanje dve osobe bile izložene dejstvu iperita u Marei, severno od Alepa, u avgustu.

Komentari (2)

dule

17.02.2016 18:55

U posedu jedne Americke kompanije! Zasto me ovo uopste ne iznenadjuje?

juga

18.02.2016 03:33

@dule - to nije tacno samo se izmislja da bi evropa usla u rat muslimani se dobro kontrolisu nemaju oni to oni samo imaju aleha i bice im zadnje kako se ponasaju