Iranac liže relikviju
Youtube/Printscreen
Iranac liže relikviju

Youtube/Printscreen

Iranac liže relikviju, Foto: Youtube/Printscreen

Na društvenim mrežama i na Jutjubu pojavili su se alarmantni video snimci na kojima se vidi kako Iranci ližu svoje svete relikvije u verskoj tradiciji, dok imami širom zemlje odbijaju da zatvore ove lokacije uprkos epidemiji korona virusa.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iran je optužen da nije uspeo da zaustavi epidemiju korona virusa nakon što su se na internetu pojavili alarmantni video snimci vernika koji ližu grobove i relikvije svetih mučenika šiitskog islama.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Video snimci deljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude kako ližu vrata i grobnicu u svetilištu Fatima Masumeh u Komu, prkoseći savetima ministarstva zdravlja.

Vernici u video snimcima izjavljuju da im je svejedno šta se dešava, čak i ako dobiju ili učestvuju u širenju epidemije koja je u zemlji dovela do smrti najmanje 54 osobe.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iranski klerici iz redova "tvrdolinijaša" odbili su da zatvore Kom uprkos tome što je sveti grad pretrpeo teret epidemije i hodočasnici su širili virus širom Bliskog Istoka.

Zemlja se bori sa nestašicama lekova što je prouzrokovano američkim sankcijama, sa nedostatkom maski i medicinskih kompleta za testiranje.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Postoje i strahovi da Iran prikriva stvarne razmere krize, a zvanične brojke pokazuju zaista visoku stopu smrtnosti - što ukazuje na osnovanu sumnju i da može biti daleko više zaraženih nego što je vlast spremna da prizna.

Jedna osoba koja celiva svetinju u svetom šiitskom muslimanskom gradu zahteva da ljudi prestanu da zastrašuju ljude zbog korona virusa. Dete je čak pozdravljeno zbog lizanja vrata džamije.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Novinar Masih Alinedžad, koji je tvitovao zabrinjavajuće snimke, rekao je da držeći verska mesta otvorenim, sistem "ugrožava živote Iranaca i sveta".

Iran trenutno ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva izvan kopnene Kine, a ministri u Teheranu pojačali su napore kako bi sprečili širenje, jer je zaraženo najmanje 978 ljudi.