Irak
Tanjug/AP
Irak

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je katarskom emiru, Tamimu bin Hamadu, da ako Sjedinjene Države izazovu bilo kakav problem iranskim tankerima na Karibima ili u bilo kojoj drugoj regiji, Iran će im uzvratiti istom merom.

Rohani je tokom telefonskog razgovora sa Bin Hamadom rekao, kako prenosi RT Arabic:

- Iran nije bio pokretač bilo kog sukoba, ali će braniti svoje legitimno pravo na odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

američki brod

Shutterstock

američki brod, Foto: Shutterstock

Rohani je rekao katarskom lideru da je Iran spreman da odgovori ako SAD napadnu ovih pet tankera, koji su na putu ka Venecueli.

- Nadamo se da Amerikanci neće pogrešiti jer ćemo uzvratiti na bilo kakve provokacije prema našim tankerima koji prevoze naftu ka Karibima ili u bilo kom drugom regionu... Zabrinuti smo za region, ali akcije Sjedinjenih Država na više tačaka širom sveta stvaraju situaciju koja je neprihvatljiva za Iran. Rohani je naglasio da:

Venecuela

EPA

Venecuela, Foto: EPA

- Sjedinjene Države nastavljaju da donose pogrešne odluke i praktikuju nehumane akcije uprkos okolnostima u kojima svet živi zbog izbijanja koronavirusa.

Iranski predsednik je rekao katarskom emiru da je Teheran uvek spreman da pojača saradnju sa zemljama u regionu radi osiguranja regionalne bezbednosti, podstičući potrebu Katara i Irana da ponovo aktiviraju trgovinske odnose sa njima.

iran

Shutterstock

iran, Foto: Shutterstock

Dodao je: "Nadamo se da ćemo održati sastanak zajedničkog ekonomskog odbora između Katara i Irana kako bismo podigli trgovinske prepreke i nastavili prevoz robe između luka dve zemlje i letova postepeno."

Tamim bin Hamad naglasio je da se Katar protivi svakoj napetosti u regionu i svetu.