Kasem Solejmani i ajatolah Ali Hamnei
Youtube/Printscreen
Kasem Solejmani i ajatolah Ali Hamnei

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei čestitao je posadi tankera koji su, uprkos američkim pretnjama i pritiscima, isporučili gorivo oblastima pogođenim sankcijama, i obavili "sjajan posao" i čak uporedio njihovu misiju sa verskom borbom.

81-godišnji Hamnei, koji je jedan od islamskih vođa sa najviše pratioca na Tviteru, pohvalio je u ponedeljak posade i kapetane tankera.

Tanker

EPA

Tanker, Foto: EPA

- Uradili ste dobar posao. Bio je to džihad i doneli ste mu čast - napisao je, istovremeno moleći da Bog da snagu i uspeh mornarima.

Krajem maja, Iran je poslao flotu od pet tankera, koji su prevozili 1,5 miliona barela goriva u Venecuelu, koja je pretrpela jak nedostatak goriva zbog brutalnih ekonomskih sankcija, koje je uveo Vašington.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Američka vlada, koja želi da venecuelanski predsednik Nikolas Maduro ode, naporno je radila na sprečavanju isporuke, upozoravajući zemlje duž rute tankera da će doći do posledica ako iranska plovila pošalju pomoć.

Izaslanik Venecuele pri UN-u čak je insistirao da se brodovi suočavaju sa "pretnjom od trenutne upotrebe vojne sile od strane Sjedinjenih Država".

Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Maduro je obećao da će uskoro posetiti Teheran kako bi se lično zahvalio iranskom narodu, dok je Iran insistirao na tome da je spreman da pošalje više goriva u Venecuelu ukoliko se ukaže takva potreba.