BIĆE BELAJA Iranski brodovi jure ka Venecueli kroz vode prepune američkih ratnih brodova!

Oči sveta uprte su ka Karipskom moru i Venecueli.

američki brod
Foto: Shutterstock

Iranska državna televizija izvestila je u subotu da se pet tankera kreće ka Venecueli, natovareni sa 1,053 hiljada barela goriva. Oni su istakli da bi prvi tanker trebalo da stigne u Venecuelu u nedelju, dok preostala četiri još uvek plove Atlantskim okeanom.

Tankeri sa gorivom, koji su identifikovani kao Petunija, Fakon, Fortune, Forest i Clavel, ušli su u vode Atlantskog okeana ranije ove nedelje nakon prolaska kroz Gibraltar.

iran
Foto: Shutterstock

Prema podacima iz pomorskih službi za praćenje, Fortuna je poslednji put praćena u Atlantskom okeanu kraj obale Maroka 16. maja, a očekuje se da će sutra stići na svoje odredište.

Petunia, Fakon i Clavel takođe su poslednji put viđeni na istom području 18. i 19. maja, odnosno danas, 23. maja, a očekuje se da će na svoje odredište stići od 25. do 29. maja i 2. juna.

Američki avion
Američki avion, Foto: Shutterstock

Što se tiče broda Forest, očekuje se da će na svoje odredište stići 25. maja. Na lokacijama za praćenje brodova nije navedeno odredište ovih tankera, ali Iran je dao do znanja da se ta plovila kreću ka južnoameričkoj državi.

Ovo pitanje je izazvalo međunarodno interesovanje, posebno u svetlu incidenta britanske zaplene iranskog tankera kod Gibraltarskog moreuza prošle godine.

Vlada Venecuele obećala je da će iranskim tankerima obezbediti potrebnu zaštitu u njenim teritorijalnim vodama, u iščekivanju mogućih ispada Sjedinjenih Država koje su uvele oštre sankcije i Teheranu i Karakasu, piše libanski Al Masdar News.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi