SPREMA SE VELIKO IZNENAĐENJE Iran upravo proizvodi novi model vojnog aviona!

Amerikanci pomno prate šta se dešava.

Američki avion
Foto: Shutterstock

Komandant iranskih vazduhoplovnih snaga, general Mohamad Zalbejdži, poručio je kako će Iran uskoro predstaviti novi vojni avion domaće proizvodnje. Pritom je istakao kako iranski razvoj na tom području napreduje istim tempom kao i u slučaju drugih zemalja, uprkos sankcijama.

Iranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

- Ostvarili smo znatan progres u dizajniranju raznih vrsta aviona, zahvaljujući stručnjacima iz naših vazduhoplovnih snaga i sa njima povezanim kompanijama - rekao je Zalbejdži.

iran
Foto: Shutterstock

Nije otkrio kada bi tačno Iran trebao da predstavi taj novi avion, ni o kakvom se tačno vojnom avionu radi, ali je istakao kako će to biti "uskoro". Kao primer napretka podsetio je na iranski vojni avion "Kowsar".

- Prošle godine za vreme vojne parade svi su imali priliku da vide "Kowsar" u letu. Reč je o avionu čiji su sistemi među najnaprednijim na svetu - rekao je.

iran
Foto: Shutterstock

Podsetimo, Iran je 2018. pokrenuo masovnu proizvodnju "Kowsara", vojnog aviona četvrte generacije koji se u potpunosti proizvodi u Iranu. Ipak, stručnjaci za avione van Irana nisu impresionirani "Kowsarom" i navode kako je reč o već zastareloj kopiji američkog vojnog aviona "Northrop F-5" (Iran ne osporava da je Kowsar napravljen "po modelu" F-5).

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi