Vladimir Putin, mjegov čovek trebao da kupi nekretnine
AP,Sergei Karpukhin
Vladimir Putin, mjegov čovek trebao da kupi nekretnine , Foto: AP,Sergei Karpukhin

Pozicija šefa Interpola ostala je upražnjena nakon što je bivši šef Meng Hongvej pritvoren u svojoj domovini Kini, dok se ne završi istraga o korupciji. Novi predsednik bi trebao biti izabran sutra u Dubaiu. Američki zakonodavci su u međuvremenu pokrenuli kampanju odvraćanja delegata iz drugih zemalja da ne glasaju za ruskog kandidata.

Republikanci Rodžer Viker i Marko Rubio, zajedno sa svojim kolegama iz Demokratske stranke Žan Šašini i Kris Kons, tvrde da Moskva "rutinski zloupotrebljava" Interpol, koristeći ga za "nameštanje rezultata i uznemiravanje političkih protivnika, disidenata i novinara". Bez pružanja konkretnih dokaza ili primera, takođe su saopštili da bi predsedavanje Rusije omogućilo da "uznemiri kritičare" koji žive u inostranstvu i da "pomogne drugim autoritarnim režimima".

Sva četiri senatora su poznata po svojim stavovima "jastreba" u spoljnoj politici, te su stalno forsirali antirusku agendu. Naime, oni su više puta tražili strožije sankcije protiv Moskve i radili na ograničenjima za ruske zvaničnike.

Senator Rubio redovno napada predsednika Vladimira Putina u govorima i medijima, nazivajući ruskog presednika "daviteljem" i "gangsterom".

Pročitajte još:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je pozive američkih senatora da se ne podrži Prokopčuk, te ih nazvao "očiglednom intervencijom u procesu glasanja" i pokušajem vršenja pritiska na Interpol.

 

Komentari (1)

Marko

20.11.2018 19:46

Tako treba pa da intrepol opravda svoje postojanje? Sve siptare ove vodece sa Kosova u zatvor