Inicijativa "Tri mora" ponovo na okupu, projekat protiv Rusije RASTE!

Tanjug; D.K. | vesti 2019-06-06 19:49:37 2019-06-06 19:49:37

Ne želimo birokratiju i samo obećanja, nego konkretne projekte i prilike kako bismo ih finansirali, poručili su danas lideri država Inicijative tri mora, ponovivši kako je cilj izjednačavanje životnog standarda istoka sa zapadom Evropske unije.

Profimedia

Lideri 12 država su na završetku samita, održanog u prethodna dva dana u Ljubljani i na Brdu kod Kranja, potpisali zajedničku deklaraciju koja sadrži načelnu i već više puta ponovljenu predanost ciljevima jačanja ekonomskog razvoja i kohezije EU izgradnjom energetske, saobraćajne i digitalne infrastrukture, prenela je Hina.

Po završetku samita, nakon dvosatnog zasedanja, oni su poručili da žele konkretne rezultate.

Na konferenciji su govorii hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenački predsednik Borut Pahor, poljski Andžej Duda, rumunski Klaus Joanis kao i šef Evropske komisije na odlasku Žan-Klod Junker, koji je drugi put učestvovao na skupu platforme pokrenute pre četiri godine.

PROČITAJ JOŠ:

Predsednici su istakli da je Inicijativa sasvim usklađena s naporima EU, da su u nju pozvane i zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, te da žele podstaći Evropsku komisiju da u svoju politiku uključi njihove zaključke.

Junker je rekao da je reč o "konkretnim projektima kojima je cilj poboljšanje života ljudi koji žive u ovom regionu, pa joj je Komisija od samog početka pomagala".

Expand player
Pogledajte više