Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah
Tanjug/AP
Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah

Tanjug/AP

Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, Foto: Tanjug/AP

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske i da je to pretnja ne samo regionu već i celom svetu.

"U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti turku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira", rekao je Simonjan.

Prema njegovim rečima, između Karabaha i Kosmeta nema poređenja jer je Kosmet kolevka srpske srednjevekovne državnosti.

"Ikona srpskog naroda koji je oteta i poklonjena Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je otcepljen na odnovu referenduma jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni, dok na KiM nije bilo referenduma", rekao je on.

Sa druge strane, nastavlja on, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama i u tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

Simonjan kaže da jermenski i srpski narod povezuje tragična istorija i poručio da je otadžbina iznad svega, čak i iznad života.

"Bez žrtvovanja nema spasa i pobede", poručio je on.

Pročitajte i:

Komentari (2)

Kostas Gasopulos

06.10.2020 07:59

Počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan je lice koje po svojoj poziciji bitno za ukupne odnose jermenskog i srpskog naroda, pa s tim u vezi potrebnoje njemu ali i drugim zvaničnicima jermenije u Srbiji otvoriti prostor u medijima, a u cilju upoznavanja ove javnosti o ovom ratu izmedju Azera i Jermena. Na ovim prostorima žive potomci jermena koji su se doseljavali i potrebno je i njih informisati o dešavanju u njihovoj pradedovini jer tamo im žive rodjaci.

Mihalis Emanuil

06.10.2020 08:16

Dobro je što je počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan progovorio o onom delu sukoba Azerbejdžana i Jermenije koji se odnosi na kvalifikaciju sukoba nehrišćana i hrišćana. Mali narod kakav je jermenski, a jedan od prvih koji su prihvatili hrišćanstvo, već je bio delovanjem nehrišćanske imperijalne sile kao što je Turska genocidno umanjen prošloga veka, a sada na očigled pravoslavne Rusije i hrišćanske EU opet se ista sila obrušila na te Hristove stradalnike.