Emanuel Makron
EPA/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

EPA/IAN LANGSDON

Emanuel Makron, Foto: EPA/IAN LANGSDON

- Slažem se s onim što je rekla gospođa Merkel. Naš prioritet u Evropi je da obezbedimo energetsku tranziciju u skladu sa našim obavezama o smanjenju emisije ugljen-dioksida. U tim okvirima gas je deo energije te tranzicije - rekao je Makron.

Takođe je istakao da je neophodno jačati energetski suverenitet Evrope.

- Imamo blisku koordinaciju sa gospođom kancelarkom po tom pitanju. Uprkos svim komentarima koji se mogu videti, naši stavovi su koordinirani. Odluka je doneta i ja se u potpunosti slažem - rekao je Makron.

Tokom onlajn zasedanja francusko-nemačkog Saveta za odbranu i bezbednost nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je gas Nemačkoj potreban kako bi se privreda u potpunosti prebacila na obnovljive izvore energije. Takođe je saopštila da će o „Severnom toku 2“ razgovarati sa administracijom predsednika SAD Džoa Bajdena i da mimoilaženja zapadnih zemalja po pitanju gasovoda nisu toliko ozbiljna kao što se čine.

Prethodno je Merkelova izjavila da Nemačka ne odobrava američke eksteritorijalne sankcije, stav Berlina po pitanju „Severnog toka 2“ se nije promenio. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas takođe je odbacio eksteritorijalne sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i obećao da će one biti tema razgovora sa novom američkom administracijom.