PRITISCI NA HANDKEA UOČI DODELE NOBELOVE NAGRADE NE PRESTAJU I hrvatski ambasador posle albanskog i turskog pridružio se bojkotu! Glavni razlog podržao je "velikosprsku politiku Slobodana Miloševića"!

Smeta im

Peter Handke
Peter Handke, Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

 

Hrvatski ambasadoru Švedskoj neće učestvovati na svečanoj ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost, koja bi u utorak trebala biti dodeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu. Tu je informaciju u ponedjeljak uveče na svom profilu na Twitteru objavilo Ministarstvo spoljnjih i evropskih poslova (MVEP).

- MVEP je odlučio o neučestovvanju ambasadora RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Štokholmu zbog dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlogaveka  stoji u objavi MVEP-a na Twitteru.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Slobodana Miloševića  i što je bio na sahrani bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika koji je preminuo 2006. u Hagu, tokom suđenja.

Funkcioner turske vlade u subotu je pozvao Švedsku akademiju da promeni odluku o dodeli nagrade, a i Kosovo je objavilo da će njihov ambasador bojkotovati dodelu.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Zoran
  10/12/2019 - 16:42
  A zašto turci bojkotuju dodelu Nobelove nagrade? Da nije možda zbog 1500000 Jermena?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi