KOLINDA POKLEKLA! Hrvatska se pridružila jezivom planu Zapada, milioni će patiti!

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Darko Bandić

U saopštenju objavljenom na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da "osuđujemo kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli", uz ocenu da je "potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora".

"Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU".

Venecuela
Venecuela, Foto: Tanjug/AP

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU - Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da je Italija ranije danas blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Podseća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a pre hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi