Venecuela
Tanjug/AP
Venecuela

Tanjug/AP

Venecuela, Foto: Tanjug/AP

Sve Gvaidove pristalice imaju plavu traku na desnoj ruci ili oko vrata za znak prepoznavanja, rekla je Ljilja Lončar Rvrdi da je situacija vrlo napeta te da ljudi masovno izlaze na ulice.

PROČITAJ JOŠ:

- Ulice se pune ljudi, reke njih. Veseli udaraju u limenke, viču od radosti i sreće jer, kako kažu, slave demokratiju. Automobili trube, danas nitko ne radi - kazala je Lončar.

Na pitanje ima li vojni puč izgleda uspeti, Lončar tvrdi da za to postoji velika verovatnoća.

Venecuela

Tanjug/AP

Venecuela, Foto: Tanjug/AP

- Veliki su izgledi da će "Operacija Sloboda" uspeti jer da Maduro ima snagu on bi već bio poslao vojsku. Nije dao izjavu za medije niti je pozvao narod na ustanak. Cela vlada se pritajila. Kako saznajemo glavni general vojske je prešao je na Gvaidovu stranu. Trenutno nema govora mržnje niti pretnji. Maduro je jako oslabio. Nema snagu koju je pre par meseci pokazivao. Uz njega su neki strani vojnici obučeni u venecuelansku uniformu, neki plaćenici. Do sada se oslanjao se na "colectivos" koji su iz redova zatvorenika koji su obučeni i naoružani za obranu postojećeg režima - tvrdi ova Hrvatica.

Podsetimo, čovek koji se sam proglasio za predsednika Venecuele Huan Gvaido je u jutarnjim satima utorak pozvao vojsku na ustanak protiv Madura.

PREPORUČUJEMO:

- Pokrenuo sam završnu fazu smene Madura - kaže Gvaido na snimku.

Inače, Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu i to je glavni razlog smene Madura koji želi da osamostali zemlju od uticaja Amerike, smatraju stručnjaci.

- Interesi su, naprosto, preveliki pa je nafta koja je pravo bogatstvo postala teg oko vrata. Ukoliko Venecuela ne bi imala zalihe nafte situacija bi se već bila razrešila jer tada niti SAD ni Rusija ne bi trošile toliko energije, ali i novaca za prevlast svog čoveka u Venecueli - objasnio je Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnosna i geopolitička pitanja.