Hitne mere za stabilizaciju situacije u ratnoj zoni! Skup snažne normandijske četvorke doneo nove promene

Alo.rs/Sputnjik/T.Đ | vesti 2019-12-14 09:43:07 2019-12-14 09:43:07

U Jelisejskoj palati u Parizu održan je samit lidera „normandijske četvorke“.

Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je nedavne pregovore „normadijske četvorke“, koji su održani u Parizu 9. decembra, rekavši da su oni u pojedinim slučajevima bili u „povišenom tonalitetu“, ali da je sve to bilo u „radnom režimu“.

Da, pokušaji su postojali da se pretvori u vikanje, ali sve je to bilo u radnom režimu“, rekao je on.

peskov

Prethodno je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio da su pojedini učesnici normandijskog samita određene stavke Minskog sporazuma burno komentarisali, ali da je Rusija delovala efikasno i nije dopustila da dođe do izmena.

Pored toga, kako je rekao, postojali su pokušaji da se taj sporazum izmeni, međutim ruski lider (Vladimir Putin) to nije dozvolio.

Samit „normandijske četvorke“

U Jelisejskoj palati u Parizu održan je samit lidera „normandijske četvorke“. Četiri lidera, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, sastali su se kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini.

Lideri „normandijske četvorke“ usvojili su zajedničko saopštenje koje sadrži tri tačke: „Hitne mere za stabilizaciju situacije u ratnoj zoni“, „Mere za realizaciju političkih tačaka Minskih sporazuma“ i „Nastavak“.

Expand player
Pogledajte više