FELDMARŠAL NIJE NASEO! Haftar napustio Berlin, ništa nije potpisao! Erdogan ga nazvao teroristom, a onda otkrio šta nikako ne želi!

Erdogan šalje samo "vojne savetnike" u Libiju.

Kalifa Haftar
Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Na konferenciji u Berlinu komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar nije potpisao sporazum o primirju, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Moskvi. U međuvremenu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je saopštio da je u Tripoli poslao vojne savetnike.

- Ponašao se čudno: isključio je telefon, nije se javljao. Otišao je, ne obavestivši nikog - saopštio je sagovornik agencije.

Konferenciju u Berlinu je pre njenog kraja napustio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je novinarima u povratku iz Berlina rekao da je Turska poslala u Libiju samo vojne savetnike.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

- Mi sada ne šaljemo tamo (u Libiju) vojnu silu. Samo tim vojnih savetnika i instruktora - rekao je Erdogan, javlja televizija „Al Haber“.

On je dodao da neće sesti za pregovarački sto sa komandantom Libijske nacionalne armije Kalifom Haftarom.

- Rekao sam Putinu da ne prihvatamo ulogu posrednika. Putin je odgovorio da uzima na sebe Haftara i predložio da ja radim sa Saradžom, kako bi se problem rešio. To je naš pristup. Zbog svojih političkih ubeđenja ja neću sesti za sto sa teroristom, niti ću njemu to dozvoliti - rekao je turski lider.

Podsetimo, u glavnom gradu Nemačke u nedelju je održana međunarodna konferencija o Libiji na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Premijer Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) Libije Fajez al Saradž i komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija je održana nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom al Saradžom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi