ISPOVEST DOKTORKE ZARAŽENE KORONOM "Prvi simptom mi je bio gubitak ukusa i brzo sam se oporavila, a onda sam osetila prave posledice Kovida-19"

Naime, kako je rekla za nbcnewyork, dr Šapiro, inače pulmolog, bila je na prvoj liniji fronta

KBC Zemun, korona virus
Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Nekoliko nedelja nakon talasa zaraze u Njujorku, i sama se inficirala korona virusom.

- Prvi simptom bio mi je gubitak čula ukusa. Odmah sam se testirala i ispostavilo se da sam pozitivna. Sva sreća je da nisam imala ozbiljne simptome i da sam se brzo oporavila i mogla da se brzo vratim na posao. Međutim, počela sam da primećujem da više nisam imala tako energije kao pre. Brzo sam se previše zamarala a srce bi mi lupalo kao ludo. Pomislila sam da mi nešto nije u redu sa srcem - kaže ona.

Otišla je na pregled gde se ustanovilo da je usled virusa obolela od kardiomiopatije.

ŠTA JE KARDIOMIOPATIJA?

Kardiomiopatija je bolest koja zahvata srčani mišić a dovodi do uvećanja, istanjenja ili rigidnosti srčanog mišića. Ponekad se mišićno tkivo srca zamenjuje ožiljnim tkivom. Kako bolest napreduje, srčani mišić postaje sve slabiji. Smanjuje se njegova pumpna funkcija i održavanje normalnog električnog ritma srca. Nastaje srčana insuficijencija (slabost), aritmije i poremećaji funkcije srčanih zalistaka.

Simptomi se pojavljuju kada bolest izazove srčanu insuficijenciju (slabost) ili poremećaje srčanog ritma.

To su: umor i slabost, otežano disanje kada ste aktivni ili ležite na ravnom, smanjena tolerancija napora, vrtoglavice, nesvestice, suv kašalj, otoci na potkolenicama i stopalima, otok trbuha (zbog prisustva tečnosti), naglo dobijanje na težini zbog zadržavanja tečnosti u telu, nedostatak apetita, mučnina, teškoće sa koncentracijom i pospanost, osećaj lupanja i/ili preskakanja srca.

Ako osetite otežano disanje ili neke od ovih simptoma, posetite svog lekara.

Ovo je samo jedna u nizu mogućih komplikacija i trajnih posledica koje ostavlja Kovid-19.

- Tek se javljaju pacijenti kojima je kovid-19 izazvao oštećenja drugih organa. Neka su privremena, neka trajna. Međutim, potrebno je da prođe još vremena da bismo sa sigurnošću govorili o posledicama - kaže dr Met Tomi, kardiolog.

Dr Šapiro kaže da i dalje radi, ali ne više tempom kojim je radila pre kovida-19. Takođe dodaje da i danas, iako potpuno oporavljena, nema čulo ukusa.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi