Izraelski komandant
Youtube/Printscreen
Izraelski komandant, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Izraelska vojska je raketirala južni Liban posle ispaljenog baraža protivtenkovskih granata Hezbolaha

* Hezbolah je prethodno uništio jedno izraelsko vojno vozilo

* Libanske vlasti i zvaničnici Hezbolaha optužuju Izrael da gađa civile na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage potvrdile su u nedelju da su pucale na ciljeve unutar južnog Libana nakon što je baraž protivtenkovskih granata pogodio izraelsku vojnu bazu i vozila u blizini graničnog područja.

- Iz Libana je ispaljeno nekoliko protivtenkovskih raketa prema bazi Izraelskih odbrambenih snaga i vojnim vozilima. Potvrđeni su brojni uspesi. Izraelske odbrambene snage odgovaraju vatrom prema izvorima vatre i ciljevima u južnom Libanu - navodi se u izjavi IDF-a.

Pročitajte još:

Vojska je naredila izraelskim civilima u blizini granice s Libanom da ostanu u svojim kućama, i rekla da će se u tom području otvoriti skloništa.

Nisu džaba oslobodili tri najveća grada na severu Hame! Osim ofanzive u njima spremaju nešto mnogo važnije! (VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 27.08.2019. 20:10 Pet godina pod okupacijom ekstremista su konačno završene. Kan Šejkun, Foto: Printscreen/Youtube Situacija u sirijskoj provinciji Idlib je jedna od glavnih tema razgovora Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Sirijske vlasti počele su da obnavljaju infrastrukturu u gradu Kan Šejkun.

Libanska televizija Al-Majadin javila je da je milicija Hezbolaha uništila najmanje jedno izraelsko vojno vozilo u blizini graničnog područja. Hezbolah je rekao da su u napadu "ubijeni i ranjeni svi koji su bili u vozilu", javlja Al-Majadin.

IDF je kasnije u nedelju javio da nema žrtava na izraelskoj strani, dok je u Libanu pogođeno preko 100 meta, uključujući i paljbu iz helikopterskog oružja i artiljerijskih oruđa.

Kancelarija libanskog premijera Saada Haririja izdala je saopštenje u kome se kaže da je premijer pozvao američkog državnog sekretara Majka Pompea i francuskog predsednika Emanuela Makrona da razgovaraju o situaciji duž granice sa Izraelom. Prema kabinetu premijera, Hariri je zatražio od "Sjedinjenih Država i Francuske da intervenišu zbog razvoja događaja na južnoj granici".

Kasnije u nedelju libanska vojska je izvestila da je Izrael lansirao preko 40 raketa na ciljeve širom južnog Libana, uključujući naselja Marun al-Ras, Ajtarun i Jaroun. Kaže se da su projektili izazvali požar u tom području.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista