Greta
Tanjug/AP
Greta

Tanjug/AP

Greta, Foto: Tanjug/AP

* Švedska tinejdžerka Greta Tunberg ima najviše šanse da dobije Nobelovu nagradu za mir

* Gretu za Nobelovu nagradu za mir 2019 imenovala Švedska, odnosno, Fredi Andre Evstegard i još dva člana Socijalističke levice

* Ako bude nagrađena biće treća društvena aktivistkinja koja je primila ovo priznanje

Dan uoči proglašenja ovogodišnjeg "Nobelovca" za mir uzbuđenje raste ko bi to mogao da bude. Kako stvari stoje prema progonozama svetskih kladioničara najviše šanse da pokupi nagradu ima švedska tinejdžerska aktivistkinja Greta Tunberg, čjiji nastup na Generalnoj skupštini UN i dalje odjekuje, kada je svetske politčare optužila da su joj ukrali destinjstvo, što je zatim izazvalo salve kritika i žestokih odgovora od kojih su najviše medijski odjeknuli TV voditelja Džeremi Klarksona i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu kao Švedska!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 03.10.2019. 13:18 Odgovor švedskoj aktivistkinji Greta, Foto: Tanjug/AP * Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio Greti Tunberg * Putin smatra da je Greta poslata, kako bi ostvarila nečije interese * Takđe, Greti je poručio da objasni ljudima u Africi zašto treba da nastave da žive u siromaštvu, a ne kao Švedska Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne deli entuzijazam u vezi sa govorom švedske aktivistkinje za očuvanje životne sredine Grete Tuberg u Ujedinjenim nacijama i osudio korišćenje dece i tinejdžera radi ostvarivanja tuđih interesa.

 

Gretu je za Nobelovu nagradu za mir 2019 imenovala Švedska, odnosno, Fredi Andre Evstegard i još dva člana Socijalističke levice koji su taj predlog obrazložili time što Greta Tunberg “predvodi veliki pokret koji značajno doprinosi miru”.

Koeficijenti kladionica poput Ladbroksa pokazuju da je  ova švedska aktivistkinja glavna favoritkinja nagrade za mir pošto je pokrenula školske proteste koji su nadahnuli milione da se pridruže pokretu "Petak za budućnost".

Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvesno je, budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov komitet javno ne objavljuje, a stručnjaci su podeljeni oko toga postoji li direktna veza između klime i nasilnih sukoba.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Među onima koji su osim Grete nominovani za Nobelovu nagradu za Mir su i američki predsednik Donald Tramp, koga je imenovao japasnki premijer Šinzo Abe, zatim su tu sadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši grčki premijer Aleksis Cipras zbog rešenja grčko-makedonskog spora dugog 30 godina i potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Interesantno je da će ako se predviđanje ostvari i Greta dobije "Nobelovu nagradu za mir" ona biti treća društvena aktivistkinja koja je nagrađena ovim priznanjem. Prva koja je dobila "Nobela" bila je Pakistanka Malala Jousufzai 2014. godine koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Malala je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava.

Druga aktivistkinja koja je 2018. dobila Nobelovu nagradu za mir je Nadija Murad jazidska aktivistkinja koja je preživela seksualno ropstvo ISIS-a. Militanti su je mučili i silovali, a nakon bega iz zatočeništva postala je lice kampanje za oslobađanje Jazida. Nadija je poslednji put imala pažnju javnosti prilikom susreta sa Donaldom Trampom, koji je sebe žestoko ponizio pitanjima ovoj aktivistkinji kada ju je upitao gde su njena braća i što se ne vrate u Irak. Ona mu je odgovorila da su u masovnoj grobinici.

BONUS VIDEO Rada Trajković moli Aljbina Kurtija da se pomire