Grčka vojska
Shutterstock
Grčka vojska

Shutterstock

Grčka vojska, Foto: Shutterstock

U subotu je grčka vojska objavila spremnost da odgovori na sve korake Turske, preteći da će "spaliti sve koji krenu na grčko tlo".

Grčka web stranica citirala je izjavu načelnika Generalštaba grčke vojske Konstancija Florusa koji nije isključio pojavu "vojnog sukoba sa Turskom u slučaju da Ankara nastavi da prelazi crvenu liniju" primećujući da je "vojni sukob moguć i niko tu mogućnost ne može isključiti. A ako se dogodi nešto slično, to se neće ograničiti na jednu tačku, već će se odmah proširiti."

Pročitajte još:

Florus je takođe izjavio da će onaj "ko napadne grčke oružane snage platiti visoku cenu, a komšije to znaju", ističući da "Atina zna šta treba da radi u slučaju napada".

Najavio je da je grčki ministar odbrane spreman da učini sve da zaštiti svoja suverena prava, uključujući i vojnu akciju protiv Ankare.

Redžep Tajip Erdogan

Ilustracija

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Napetosti između Grčke i Turske nedavno su dostigle višedecenijski rast nakon što je Ankara započela proces istraživanja voda Istočnog Mediterana.

Grčka je stvorila savez sa nekoliko nacija na istoku Sredozemlja, uključujući Kipar i Egipat, radi zadržavanja Turske, uprkos upozorenjima Ankare Atini.

Preporučujemo: