Džulijan Asanž
screenshoot/Youtube
Džulijan Asanž

screenshoot/Youtube

Džulijan Asanž, Foto: screenshoot/Youtube

Dok su ga desetine policajaca na silu izvlačile iz ambasade Ekvadora u Londonu, Asanž je sve vreme vikao na glas.

PROČITAJ JOŠ:

- Velika Britanija nema stabilnost - govorio je Asanž.

Prva osuda hapšenja Asanža stigla je iz Moskve. Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, napisala je na Fejsbuku da je "ruka demokratije stegla grlo slobode".

Asanža su izneli iz ekvadorske ambasade u Londonu u kojoj je proveo 6 godina u strahu od izručenja SAD.

Policija je u zvaničnom saopštenju navela da je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu posle čega je odveden u policijsku stanicu. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

Vikiliks je Ekvador optužio da je nezakonito ukinuo Asanžov politički azil u ambasadi i time prekršio međunarodne zakone.

PREPORUČUJEMO:

U sredu je saopšteno da je Asanž bio predmet sofisticirane špijunske operacije u ekvadorskoj ambasadi u kojoj se nalazi od 2012. godine.

Vikiliks je otkrio veliku operaciju špijuniranja protiv Asanža u ekvadorskoj ambasadi, izjavla je Kristin Hrafnson, glavna urednica Vikiliksa i dodala da bi Asanžovo "iseljenje" iz ambasade moglo da se dogoditi u bilo kom trenutku.

Asanžov odnos sa zvaničnicima Ekvadora se znatno pogoršao otkad je na funkciju stupio novi predsednik Lenin Moreno 2017. godine.

Moreno je izjavio da je Ekvador odlučio da mu ukine azil jer je više puta prekršio protokol i međunarodne konvencije.

Asanž (47) se nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Mediji su ranije preneli da Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i da može da bude uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.