Sirija
Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Jemenske vladine snage jutros su pokrenule opsežnu ofantzivu na severu Jemena, nakon što su tokom prethodne nedelje pretrpele gubitke na bojnom polju.

Vladine snage su, kako se izveštava, započele ofanzivu u subotu napadom na nekoliko područja koja su bila pod kontrolom snaga "Ansarallaha" duž pokrajinske granice Sana-Marib.

Prema preliminarnim izveštajima sa ovog fronta, jemenske vladine snage uspele su da povrate nekoliko tačaka unutar strateškog okruga Nihm u Sani, primoravši trupe "Ansarallaha" da se vrate prema centru ovog strateškog područja.

Jemenske vladine snage izvestile su da su preuzele nekoliko oblasti unutar okruga Nihm, zajedno s okrugom Mazdžar u provinciji Marib. Sada pokušavaju da preuzmu čitav okrug Nihm u pokušaju da povrate sve teritorije koje su izgubile snage "Ansarallaha" tokom prošle nedelje.

Proteklog vikenda, snage "Ansarallaha" postigle su veliku pobedu u severnom Jemenu, kada su njihove trupe zauzele okrug Nihm i većinu zapadnih krajeva provincije Marib.

Ovaj napredak "Ansarallahovih" snaga doveo je do toga da su pozicionirali svoje trupe na svega 30 km od glavnog grada provincije Marib. Kao rezultat ovog napretka, jemenske vladine snage pregrupisale su se kako bi započele današnju veliku ofanzivu.