Kataru preti glad i žeđ: Imaju zalihe za samo četiri nedelje!

Alo.rs | vesti 2017-06-07 18:28:32 2017-06-07 18:28:32

Iz sveta stiže sve više poziva na smirivanje situacije između Katara i Saudijske Arabije i njenih saveznika, a zemlje u zalivu na jedinstvo je pozvao.

Profimedia

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu.

Emirati uvode zatvorske kazne za podršku Kataru

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata upozorile su danas da svakom ko preko društvenih mreža izrazi simpatije prema Kataru preti oštra zatvorska kaznu, posle prekida diplomatskih odnosa između Abu Dabija i Dohe.

U saopštenju objavljenom u medijima, državni tužilac Emirata rekao je da oni koji preko društvenih mreža pokažu simpatiju prema Kataru ili kritikuju Emirate i druge zemlje koje su usvojile oštre mere prema kataraskoj vladi, mogu da dobiju od tri do 15 godina zatvora i kaznu od najmanje 500.000 dirhama (120.800 evra).

Moguća upotreba sile

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je danas rekao da "nema o čemu da se pregovara s Katarom" kojim je u središtu diplomatske krize u Persijskom zalivu.

Ministar Anvar Gargaš je u jednom od retkih intervjua za agenciju Asošiejted pres rekao da su sve opcije otvorene, uključujući i upotrebu sile.

On je pozdravio napore emira Kuvajta da posreduje radi rešavanja krizes Katarom kojeg su susedi izlovolai, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li će to UAE prihvatiti.

Diplomatskim merama protiv Katara juče su se pridružili Jemen i Maldivi koji su takođe saopštili da će povući diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Američki predsednik Donald Tramp založio se za jedinstvo zemalja članica Saveta za saradnju u zalivu (GČ) u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, saopštila je Bela kuća.

U sinoćnjem saopštenju se navodi da je Tramp rekao Salmanu da je jedinstvo u Persijskom zalivu "kritično za uspešnu borbu protiv terorizma i za promovisanje regionalne stabilnosti".

Kako navodi agencija AP, ovo je promena tona američkog predsednika koji je juče podržao Saudijsku Arabiju i druge bliskoistočne zemlje protiv Katara u nizu Tviter poruka u kojima je izgledalo kao da odobrava optužbu da Katar finansira terorističke grupe.

Kuvajt, koji nije prekinuo veze s Katarom, pokušava posredovati u krizi. Kuvajtski emir posetio je Saudijsku Arabiju i sastao se s kraljem Salmanom rekavši da je u razgovoru "iskazan zajednički interes za potporu dobrom funkcionisanju" Veća za saradnju u zalivu (GCC).

Nemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel optužio je Trampa da raspiruje sukobe na Bliskom istoku.

"Takva 'trampizacija' odnosa u regiji ionako sklonoj krizama posebno je opasna", rekao je, kritikujući nove velike ugovore o nabavki vojne opreme između Vašingtona i Rijada.

Katar velikim delom finansira obnovu pojasa Gaze, razorenog ratovima i plaća Palestincima gorivo i struju što svet više ne želi da čine.

SAD sumnjiče ruske hakere za podmetanje lažnih priča Kataru

Američki istražitelji veruju da su ruski hakeri upali u kompjutere državne novinske agencije Katara i podmetnuli lažne vesti, doprinevši krizi koja se razvila među najbližim zalivskim saveznicima.

Navodi se da su zvaničnici vlada Katara i SAD izjavili da je FBI nedavno uputio ekipu istražitelja u Dohu kako bi pomogli katarskoj vladi u istrazi navodnog hakerskog incidenta.

"Obaveštajni podaci koje su prikupile američke bezbednosne agencije ukazali su na to da su ruski hakeri stajali iza upada o kojem je katarska vlada prvi put izvestila pre dve nedelje", naveli su američki zvaničnici.

Katar pregovara sa Iranom i Turskom o snabdevanju hranom i vodom.

Turski izvoznici spremni su da ispune zahteve Dohe za izvoz hrane i vode i tako spreče moguće nestašice u Kataru, nakon što je više arapskih zemalja prekinulo odnose sa ovom zemljom, izjavio je predsednik Skupštine turskih izvoznika Mehmet Bujukeksi.

On je rekao da su izvoznici u Turskoj spremni da popune praznine u snabdevanju Katara hranom i vodom, nakon odluke Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije da prekinu trgovinske veze sa Dohom.

"Pregovaramo sa Turskom i Iranom i drugim zemljama", rekao je neimenovani katarski zvaničnik, dodajući da će se nabavka odvijati teretnim avionima "Qatar Airways-a".

On je dodao da Katar ima dovoljno zaliha žita, vode i hrane za naredne četiri nedelje, te da vlada ima strateške rezerve hrane u Dohi.

I banke iz zemalja Persijskog zaliva "okreću leđa" Kataru

Pojedine banke u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu smanjuju svoju izloženost prema Kataru zbog zabrinutosti od proširenja blokade ove gasom bogate zalivske države, javlja agencija "Blumberg".

Neki zajmodavci iz tih zemalja počeli su da povlače depozite iz katarskih banaka i da obustavljaju trgovanje katarskog rijala i obveznica, navodi njujorška agencija pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa zbivanjima.

Jedna od mogućnosti proširenja bojkota Katara može biti i uvođenje finansijskih sankcija, rekli su izvori "Blumberga".

Ovaj potez bez presedana obrazložen je nastojanjem da se Katar kazni zbog, kako tvrde zalivske zemlje, veza sa Iranom i islamističkim grupama u regionu.

Druge banke prate dešavanja između suprotstavljenih strana i za sada nisu povukle svoje aktive iz Katara, rekle su dve osobe za "Blumberg", dodajući da će one doneti odluku o tome da li da zadrže ili povuku depozite i druga sredstva kada ona budu dospela.

Centralne banke u Saudijskoj Arabiji, U.A.E. i Bahreinu zatražile su od poslovnih banaka da obelodane nivo izloženosti prema klijentima u Kataru, rekli su "Blumbergovi" izvori.

Od banaka je zatraženo takođe da dele informacije o prilivima i odlivima, kao i podatke o poslovima sa akcijama, obveznicama, svopovima, međubankarskim pozajmicama i kastodi operacijama, dodaje se u tekstu.

 

 

Expand player
Pogledajte više