Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Štaviše, sve više i više različitih kompanija podleže ovoj definiciji svake godine. Ako se na početku, kada se ovaj fenomen počeo da otkriva, definicija "zombi kompanije" uključivala uglavnom različite "startapove", poput Ubera, koji ni na koji način nisu bili povezani sa proizvodnjom, tada se situacija postepeno pogoršavala i sada smo došli do " sjajne ideje" za ECB da finansira evropske divove čija produktivnost opada, ali njihova vrednost raste zbog priliva novih sredstava. Ako uzmemo podatke o BDP-u „razvijenih“ zemalja tokom poslednjih nekoliko decenija i oduzmemo ih od pokazatelja rasta duga, možemo videti da u stvari već dugo nema rasta. Naprotiv, postoji spor, ali ubrzavajući pad.

Pre mnogo godina, "rukovodioci koji nisu imali pojma o ekonomiji" nekada su govorili da je "kredit, posebno potrošački, krađa budućnosti", a rezultat ove krađe ima kumulativni efekat.

Kao što smo naveli u odvojenoj analizi ovog fenomena, kapitalizam na Volstrita. Monetarizam umire. Ekonomija pozajmljivanja jednima i svima umire, a najnovija analiza JP Morgan i Goldman Saks iz novembra pokazala je da Fed i Evropska centralna banka pokušavaju da reše probleme gutanjem novca, ali bezuspešno.

Međutim, sve ide kako je planirano. Svetu je potrebna ekonomija zasnovana na fundamentalno različitim principima. Voće je već zrelo, ali baš kao što je zapadni kapitalizam propao, nema rešenja u receptima koje su Mark i Engels dali za 19. vek. Oni su bili svesni toga, ali današnji samoproglašeni „levičari“ to uopšte ne mogu razumeti.

Analitičar Mauro Botareli piše: „Politika vrlo niskih kamatnih stopa koju vode sve centralne banke u svetu stvorila je čudovište u korporativnom sektoru, a to je širenje takozvanih zombi kompanija, kompanija koje se ne mogu nositi sa svojim dugom kroz normalan tok novca. Njihovo povećanje je vrtoglavo, a strukturalni dug koji ih veštački održava, poput veštačkih pluća, garantuje samo nultu ili nižu cenu novca koju veštački ubrizgavaju centralne banke. "

U SAD-u imamo problematičan slučaj Dženeral Elektriksa s tim u vezi, dok je u Evropi problem kriza u nemačkoj automobilskoj industriji, pre svega u Daimleru, od kog ECB nastavlja da kupuje obveznice.

Ako je, u kvantitativnom olakšanju, Mario Dragi bio pobednik, iako usporavan prinudnim merama štednje, pod vlašću Kristine Lagarde u Frankfurtu, Berlin, zajedno s Parizom, dobio bi direktnu pomoć Evropske centralne banke. Nije slučajno što se kupovina Daimlerovog paketa obveznica nedavno dogodila na aukciji na primarnom tržištu i uz intervenciju investicione banke koja je bila oštro pristrasna.

Lagarde podržava Nemačku, koja je pod opsadom Sjedinjenih Država u slučaju Severnog toka 2 i u potpunoj krizi identiteta u ekonomskim stvarima. Ali gospođa Lagarde gubi iz vida širu sliku, a to je da bez korektivnih radnji kvantitativnog ublažavanja rizukuje da iskrivi finansijski kontekst kompanija i finansijskih tržišta, čineći već opasnu situaciju još opasnijom. To će uticati na berzu jer ona postaje prevelika u svojoj najslabijoj tački, a radi se o grupi džinovskih kompanija koje zadržava u životu samo povoljno monetarno okruženje.

Botareli ističe da su "polovina korporativnih obveznica plasirane kvantitativnim ublažavanjem kompanije BB ili BBB, tačnije, korak do nivoa smeća."

„To bi moralo malo da padne na ovaj nivo rejtinga, jer imamo klasičan efekat snežne grudve, koji, kotrljanjem niz snežnu padinu, neočekivano postaje veći, brži i razarajući. Posledice ovog manevra takođe će biti brze i pogubne “, kaže Mauro Botareli i dodaje da u evropskoj politici skoro da nema svesti o ovom riziku. I na kraju, ko će u ekonomskoj lavini, kada se iznenada pojavi, iz bilo kog „nevažnog“ razloga, baš kao što je to obična grudva snega, biti prva žrtva katastrofe? Vlasnici kompanija čija "vrednost" fiktivno raste zbog lude politike ECB-a? U pravilu, oni ne bi trebali plaćati račune, jer većina, ako ne i svi imaju zaštićenu imovinu u poreznim rajevima, dovoljnu za lagodan život. Politike Evropske centralne banke platiće nacije čije se zombi kompanije finansiraju kvantitativnim olakšanjem.