Bil Gejts
Printscreen youtube
Bil Gejts

Printscreen youtube

Bil Gejts, Foto: Printscreen youtube

Kada bude sprovedena vakcinacija, vlade širom sveta će moći da ukinu mere distanciranja, ljudi više neće nositi maske i svetska ekonomija će se ponovo pokrenuti, napisao je Gejts u autorskom tekstu u italijanskom listu „Korijere dela sera“.

Da li ćete primiti vakcinu protiv koronavirusa?

 

Gejts, čiji je fond osnivač organizacija GAVI i CEPI, koje zajedno sa SZO upravljaju COVAX-om, sa zadatkom saradnje u razvoju vakcine, navodi da bolest neće biti uništena odmah.

„Da bismo to postigli, potrebni su kapaciteti za proizvodnju milijardi doza vakcine, da pronađemo novac za to i da napravimo najbolju strategiju za njenu distribuciju“, navodi Gejts.

On objašnjava da je trenutno najveći deo vakcina koje su u razvoju namenjeno bogatim zemljama, budući da su potpisale ugovore sa velikim farmaceutskim kompanijama i rezervisale ih.

korona vakcina

Tanjug/AP

korona vakcina, Foto: Tanjug/AP

Gejts se pita šta će biti sa ostalim zemljama, pogotovo onim siromašnijim i navodi da će, kako sada stvari stoje, one moći da vakcinišu tek 14 odsto stanovništva.

„Naučnici su razmatrali šta će se desiti ako distribucija vakcina ne bude ravnopravna i došli do dva scenarija. U prvom, vakcina je distribuirana državama na osnovu njihovog broja stanovnika. Drugi scenario je sličan onome što se trenutno događa, a to je da će pedeset najbogatijih država prve dobiti dve milijarde doza. Prema drugom scenariju, virus će nekontrolisano da se širi još četiri meseca posle toga na tri četvrtine planete. Zbog toga će broj žrtava biti dvostruko veći“, navodi Gejts i dodaje da bi to bila moralna katastrofa.

„Jedini način da eliminišemo virus, je da ga eliminišemo na celoj planeti. Ne želimo da upremo prst u bogate zemlje, jer one čine sve da zaštite svoje stanovništvo, već moramo da maksimalizujemo mogućnost proizvodnje vakcine u različitim krajevima sveta. Jedino tako ćemo moći da zaštitimo sve“, piše Gejts.

Osnivač „Majkrosofta“ navodi i da se već radi na tome, te da je 16 farmaceutskih kompanija potpisalo ugovor sa njegovom fondacijom, kako bi sarađivale u proizvodnji vakcina, ali i mogućnosti da one budu pravično distribuirane.

Pročitajte još:

Komentari (4)

Miloš

30.09.2020 13:36

Nema vakcine a nema ni leka.

Nenad

30.09.2020 14:38

da ovaj dobrotvor i dusebriznik se nece smiriti dok nas ne svede na milijardu . Bas mi ga zao pati covek a toliko nam dobro zeli da je eto odbio da vakcinise svoje troje dece da bi spasao neku drugu decu ili ljude . Pa zamislite koliki je to humanista . Hitler bi mu zavideo

Bas si ga procitao

01.10.2020 09:53

@Nenad - ...a gde si ti to cuo da on nije vakcinisao svoju decu?..

joja

30.09.2020 16:12

sad ce da odviju vise dva grips pa ko prezivi .