Gadafi nije govorio 2009. u UN-u o koroni!

Alo/Africa News/V.M. | vesti 2020-03-21 23:29:39 2020-03-21 23:29:39

Na društvenim mrežama i portalima u regionu se širio citat Muammara al-Gaddafija, bivšeg libijskog predsjednika. Portal Raskrinkavanje.ba je utvrdio da Gadafi ipak nije izgovorio rieči koje mu se pripisuju, u obliku u kojem kruže internetom.

Shutterstock

Moamer Gadafi

Na 64. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanoj 2009. godine u Njujorku, govor je održao i pokojni libijski lider Moamer al Gadafi u kome je rekao nešto što neverovatno podseća na situaciju u kojoj se danas nalazimo. 

Gadafi doista referirao na stvaranje virusa u laboratoriju, govoreći o svinjskom gripu koja je tada harala svetom. Pandemija svinjskog gripa 2009. krenula je iz Meksika, a usmrtila je više od 18 hiljada ljudi.

Ovaj deo govora iz 2009. godine sa Generalne skupštine Ujedinjenih naroda jeste tačan, ali se odnosi na svinjski grip.

- Možda će sutra biti i ribljeg gripa, jer ponekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije proizvode viruse tako da mogu da stvaraju i prodaju vakcine. To je vrlo sramotna i loša etika. Vakcine i lekovi se ne smeju prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lekovi ne smeju da se prodaju i da ne mogu biti komercijalizovani. Lekovi treba da budu besplatni, a vakcine treba besplatno davati deci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine, jer žele da zarade na tome. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih besplatno davati, a ne prodavati.

korona virus u BiH

S obzirom da je originalni govor Muamara al-Gadafija sa skupštine UN-a iz 2009. dostupan i kao tekstualni transkript i kao video snimak, veoma je jednostavno utvrditi da navodne citate koji kruže društvenim mrežama, bivši libijski predsednik nije izrekao u tom obliku.

Celu analizu portala Raskrinkavanje.ba možete pronaći OVDE!

 

Expand player
Pogledajte više