Emanuel Makron
EPA/ BENOIT TESSIER
Emanuel Makron

EPA/ BENOIT TESSIER

Emanuel Makron, Foto: EPA/ BENOIT TESSIER

Govoreći u petak na konferenciji o budućnosti bloka u La Tukuetu, šezdesetogodišnji francuski političar osvrnuo se na „socijalne nemire i bes“ u Francuskoj zbog nekontrolisane imigracije, kao i na „birokratiju i složenost“ EU .

„Morali bismo izvući neke pouke iz 'Bregzita' zbog sebe. Sada je prekasno za Veliku Britaniju, ali ne i za nas. Možemo pronaći, ne samo u Velikoj Britaniji, već i ovde u Francuskoj, u severnim i istočnim regionima, građane koji žele da napustimo EU “, kazao je Barnije.

Bivši pregovarač EU smatra da je odgovornost EU da shvati „zašto su Britanci otišli“ i da je za Brisel važno „da sasluša bes koji je izražen u Velikoj Britaniji i da uvede promene neophodne za bolje razumevanje“ kao i da „umiri građane koji ostaju u EU“, preneo je Ekspres.

Marin le Pen

EPA

Marin le Pen, Foto: EPA

Makron je izjavio Bi-bi-siju-u 2018. godine da će francuski narod verovatno glasati za izlazak iz EU ukoliko se održi referendum sličan britanskom.

Rekao je da „uvek rizikujete kada imate takav referendum nalik na britanski u kome se glasa 'za' ili' protiv' u vrlo komplikovanom aspektu“, dodajući da se ne bi ipak kladio na ishod referenduma, budući da je kontekst u Velikoj Britaniji i Francuskoj „bio veoma različit“.

Sporazum o „bregzitu“

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. januara 2020. godine, što je pokrenulo jedanaestomesečni prelazni period u kom su London i Brisel zaključili niz sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini.

Do sporazuma, zaključenog 24. decembra, došlo je nakon višemesečnih teških pregovora koji su „lomili“ preko mnoštva teških tema, kao što su ribarstvo, socijalna, radna i ekološka pitanja.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sporazum je ocenio kao „važan ugovor“ koji će omogućiti Britaniji da „preuzme kontrolu“ nad sopstvenom sudbinom.

Više od dva meseca nakon razvoda obe strane su se u više navrata sukobljavale oko pitanja poput takozvanog Severnoirskog protokola kojim je predviđeno izbegavanje uspostavljanja čvrste granice sa Irskom, zatim carinskih i veterinarskih propisa i vakcinacije protiv kovida 19.

Komentari (1)

deki

18.04.2021 18:31

Nisi lud da ratuješ za bolesne američke interese svi treba da izađu iz EU i američkog zločinačkog nato-a Amerika sama nesme ni jednu zemlju da napadne a kamoli rusiju