NATO vojnici
EPA
NATO vojnici

EPA

NATO vojnici , Foto: EPA

Od saobraćajnih nesreća, do vojnika koji su vršili veliku nuždu na javnim mestima, preko barova koji su ostali bez piva, ovogodišnje izdanje NATO vojne vežbe moglo bi da ostavi trajne posledice na Norvešku.

"Trident Juncture 2018" bila je do sada najveća vežba koju je NATO priredio u poslednjih nekoliko decenija. Učestvovalo je 50.000 vojnika iz 31 zemlje, oko 10.000 borbenih vozila i 250 letelica, a cilj je bio da se poboljša borbeno iskustvo trupa u hladnim nordijskim uslovima.

"Us*an posao"

Stanovnici Norveške podneli su na stotine žalbi zbog ljudskog izmeta na javnim mestima, koje su ostavljali stranci. NATO vojnici, mahom Šveđani i Amerikanci, navodno su uhvaćeni kako vrše veliku niždu nedaleko od dečjeg vrtića, škole i sportke ustanove, objavio je norveški brodkaster "NRK".

PROČITAJTE JOŠ:

Želili su se i lokalni farmeri koji su bili ljuti jer su im oklopna vozila uništila imanja. Iako vojska ima metode za sprečavanje ovakve štete, prema rečima norveških oficira, nešto je verovatno pošlo naopako.

- Ovo je užasno. Moramo da čistima iza vojnika koju su se olakšali. Bukvalno je us*an posao - rekla je norveški major Marijan Bo.

Nestašica piva

Norveška nije bila jedina zemlja koju su pogodile ove vežbe. Kako je kasnije objavljeno, oko 7.000 američkih vojnika koji su se uputili na "Trident Juncture", popili su svo pivo u barovima na Islandu, gde su se zaustavili, i to za jedan vikend. Posebno su bili zainteresovani za lokalna pića.

U jednom trenutku, pivara u Rejkjaviku, glavnom gradu, morala je da pošalje hitnu isporuku brojnim pabovima i lokalima.

Sudari na moru i kopnu

Krivudavi putevi Norveške bili su kobni za više NATO vozila koja su se sudarala ili izletala sa koloseka. Udesi su se događali u različitim delovima zemlje, a u njima su učestvovali vojnici iz Amerike, Švedske i Italije.

Žrtava na sreću nije bilo, ali je saobraćaj bio blokiran, a na teren su izlazile i lekarske ekipe kako bi povređene prevezle do lokalnih bolnica.

Opasan sudar desio se i na moru. Vežba je spektakulatno okončana 7. novembra, ali se sledećeg dana norveška ratna fregata "Helge Ingstad" sudarila sa malteškim tankerom.

Fregata je zaradila veliku rupu na trupu i voda je počela da prodire, zbog čega je 137 članova posade moralo da napusti brod. U toku je akcija spasavanja fregate od potpunog tonjenja.

Komentari (1)

vodolijax

12.11.2018 16:28

Stoka ždere i sere.