FBI značka
Wikimedia
FBI značka

Wikimedia

FBI značka, Foto: Wikimedia

Zašto je to važno? FBI je rekao da istražuje moguće kršenje podataka i upozorio da bi krađa istraživanja mogla ugroziti "isporuku sigurnih, efikasnih i efikasnih opcija lečenja" za koronavirus.

FBI i CISA preporučili su da istraživačke institucije „zakrpe sve sisteme za kritične ranjivosti, dajući prednost privremenom "krpljenju" za poznate ranjivosti servera povezanih sa internetom i softvera koji obrađuju internet podatke“.

Agencije su pritiskale institucije da skeniraju neovlašćeni pristup, modifikacije ili nepravilne aktivnosti i da poboljšaju interne zahteve za verodostojnost kako bi stekli pristup istraživanju.

Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

Takođe su upozorili da će povećana pažnja medija o istraživanju virusa od strane određene organizacije dovesti do povećane "sajber aktivnosti".

Pokušaji kineske vlade da ukradu intelektualnu svojinu nisu novi, objašnjava se. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost i američki zvaničnici rekli su prošle godine da su kineski hakeri "ciljali više od dve desetina univerziteta" kako bi ukrali informacije o pomorskoj tehnologiji razvijenoj za vojnu upotrebu, prenosi "Wall Street Journal".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je ove nedelje da se Kina protivi sajber napadima svih oblika, navodeći: "Nemoralno je bilo ko da se bavi glasinama bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

Upozorenje FBI-a i CISA-e dolazi usred porasta tenzija između SAD-a i Kine, pošto Peking navodno usporava međunarodne napore da istraži poreklo koronavirusa.

NAJČITANIJE