Džo Bajden
EPA/KEVIN DIETSCH
Džo Bajden

EPA/KEVIN DIETSCH

Džo Bajden, Foto: EPA/KEVIN DIETSCH

Džozef Bajden je juče podržao ukidanje patenata na vakcine što je izazvalo negodovanje farmaceutskih kompanija.

Ako Svetska trgovinska organizacija (STO) prihvati taj predlog, pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora pronalazača da istisnu pouzdane dobavljače, saopštila je Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

"Čuo sam da su mnogi proizvođači vakcina govorili da su ''naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni''", kazao je za Rojters generalni direktor IFPMA Tomas Kueni.

Upozorio je na mogući haos ukoliko se "neprikladnim firmama" dozvoli da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine takođe su kritikovale Bajdena.

"Patenti nisu ograničavajući element za proizvodnju ili snabdevanje našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i snabdevanje dozama vakcina u kratkom i srednjem roku", poručio je nemački BioNTeć, koji je zajedno s Fajzerom proizveo vakcinu, a planira da dostavi do 3 milijarde doza ove godine.

BioNTeć navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.

Komentari (2)

Globalistički...

06.05.2021 22:12

način razmišljanja je ovakav: mora su dozvoliti svima na Planeti da podjednako potruju nabrzaka svoje stanovništvo, jer Bafometu moj, pa agenda za depopulaciju je sad aktuelna, i ne sme se dozvoliti ljudima da puno razmišljaju o bockama, jer mogu da se predomisle, i onda će morati drugi virus da prave... i bocke naravno, a to je povezano sa novim troškovima.

Natalija

07.05.2021 15:25

Гледа да напакости Русији па сече грану на којој седи.