Viktor Orban
Profimedia
Viktor Orban

Profimedia

Viktor Orban, Foto: Profimedia

Između ostalog, zatraženo je da Orban odmah prestane sa kampanjom protiv Brisela, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

 

"Viktor Orban i Fides su ponovo prešli sve 'crvene linije'. Sve opcije su na talonu, a pogotovu izbacivanje i nastavak naše budućnosti bez Fidesa", rekao je Veber, koji je i kandidat EPP za predsednika Evropske komisije.

Veber, član nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije, izjavio je da Orbanu i njegovoj stranci Fides daje još jednu šansu, ali je dodao da traži razjašnjenja i da Orban mora da ispuni određene uslove, među kojima da prestane kampanju protiv EU, piše nemački “Bild”.

Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Prema njegovim rečima, Orban takođe treba da se izvini i drugim strankama u EPP-u.

Preporučujemo i ovo:

 

Evropska narodna partija je najveća transnacionalna evropska politička stranka, najveća je stranka u Evropskom parlamentu i okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke iz Evropske unije.

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspendovanje populistićkog mađarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke. O tom pitanju će se odlučivati na sastanku 20 marta.

Mađarski premijer Viktor Orban je nazvao "korisnim idiotima" one koje zahtevaju izbacivanje njegove stranke Fides iz EPP u Evropskom parlamentu, te, kako navodi, oni služe interesima neistomišljenika iz levog centra, navodi MIA.

Orban je godinama identifikovan svojom antiimigrantskom retorikom. Poslednjih nedelja razljutio je mnoge u EPP kampanjom vladinih reklama koje optužuju čelnike Evropske unije za promovisanje masovne migracije.

Viktor Orban

Profimedia

Viktor Orban, Foto: Profimedia

U njima su prikazani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, njegov kolega iz EPP-a i mađarsko-američki milijarder Džordž Soros, naveo je AP.

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je takođe član EPP-a.

Orban je optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Mađarska generalno protivi.

 

Predsednik EPP Žozef Dol rekao je da je primio dovoljno pisama u kojima se zahteva izbacivanje mađarske vladajuće partije Fides iz tog bloka da bi to pitanje bilo stavljeno na dnevni red, preneo je danas nemački list Velt.

- Postoji granica, a Viktor Orban je prešao crvenu liniju - naveo je Dol.