Kralj Abdulah od Jordana
Youtube/Printscreen
Kralj Abdulah od Jordana

Youtube/Printscreen

Kralj Abdulah od Jordana, Foto: Youtube/Printscreen

Ovo je kralj otkrio tokom ekskluzivnog intervjua za "France 24" koji je emitovan u ponedeljak. Monarh je rekao da je njegova "glavna briga to što smo videli proteklih godina ponovno uspostavljanje i uspon ISIS-a, ne samo na jugoistoku Sirije, već i u zapadnom Iraku." Moramo se baviti ponovnim pojavljivanjem ISIS-a.

Islamska država

Youtube/Printscreen

Islamska država, Foto: Youtube/Printscreen

Ironično je da vremenski okvir koji je dao kralj Abdulah odgovara najavi odlučne pobede nad ISIS-om američkog predsednika Donalda Trampa, koji se u više navrata hvalio zbog velikog uspeha početkom 2019. Međutim, nakon spomenute "pobede", teroristička grupa je očigledno ponovo u usponu.

Štaviše, hiljade boraca prešlo je iz Sirije u druga žarišta terorizma u regionu, izjavio je kralj, implicirajući da su tamo mogli da putuju kroz Tursku. Takav put ekstremista znatno približava Bliski istok EU - i blok mora to da reši što pre.

Nekoliko hiljada boraca napustilo je Idlib preko severne granice i završilo u Libiji; to je nešto oko čega ćemo mi u regionu, ali i naši evropski prijatelji, morati da se pozabavimo 2020. godine.

Intervju dolazi uoči turneje kralja Abdulaha po EU, s tim što je monarh trebalo da učestvuje u razgovorima u Briselu, Strazburu i Parizu kasnije ove nedelje.

Islamska država

Youtube/Printscreen

Islamska država, Foto: Youtube/Printscreen

Situacija u Libiji i priliv terorista u zemlji razorenoj ratom - biće jedna od glavnih tema razgovora sa evropskim liderima.

- Iz evropske perspektive, s obzirom da je Libija mnogo bliža Evropi, to će biti važna diskusija u narednih par dana - rekao je Abdulah.

Komentari (1)

eks

14.01.2020 15:39

Pentagon, NATO i CIA revitalizuju i reorganizuju džihadiste, jer to su njihove legije - korisni idioti .