brod
Shutterstock
brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Izvor otkrio zašto NATO ratni brodovi u Crnom moru ne mogu da prikupe obaveštajne podatke o ruskoj floti

SAD i njeni zapadnoevropski saveznici redovno šalju ratne brodove u Crno more, a ostale NATO države koje se graniče preko mora sa Rusijom, uključujući Bugarsku, Rumuniju i Tursku, održavaju značajno stalno prisustvo u regionu.

NATO ratni brodovi koji plove blizu ruskih granica u Crnom moru oko Krimskog poluostrva praktično nisu u stanju da izvedu bilo kakvo korisno izviđanje zahvaljujući moćnim obalnim sistemima elektronskog ratovanja ruske vojske, rekao je izvor iz bezbednosnih krugova.

Komentarišući „pokušaj alijanse da prodre“ u „komunikacione i digitalne mreže regiona“, izvor je ukazao da je to bilo nemoguće kao rezultat primene i testiranja novih tehnologija elektronskog ratovanja.

"Kao rezultat [ovih mera] NATO ratni brodovi se okreću i odlaze", rekao je zvaničnik.

Prema izvoru, ruske elektronske protivmere su dovoljno snažne da ne samo da onemogućavaju presretanje, već i da ometaju navigacione sisteme ratnih brodova, što rezultira neistinitim očitavanjem njihovih trenutnih koordinata.

SAD i njihovi saveznici u NATO-u su znatno povećali izviđačke patrole oko ruskih granica poslednjih godina, rasporedivši na desetine ratnih brodova u Crnom moru i poslavši stotine bespilotnih letelica i špijunskih aviona u misije prikupljanja obaveštajnih podataka oko Krima, kuće ruske Crnomorske flote.

Krajem prošlog meseca, SAD su rasporedile raketni sistem sa raketom USS Ros za vežbe. Ranije ovog meseca, ruska vojska je izvestila da je otkrila 25 stranih letelica, angažovanih u izviđačkim aktivnostima, blizu granice zemlje.

Moskva je više puta osudila SAD i njihove saveznike u NATO zbog njihovih pomorskih vežbi, letova bespilotnih letelica i špijunskih aviona kao i bombardovanja blizu ruskih granica, upozoravajući da takvo ponašanje služi samo za podsticanje napetosti. Savez je do sada ignorisao ove prigovore.

Komentari (1)

Miljan

18.03.2020 17:31

Dajte mi el enerije 280 MW snage na krajevima džinovskih provodnika..Spalio bi im sva elekrična kola u Crnom moru