korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA
Boris Džonson

Tanjug/AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

Presek: COVID-19 je do četvrtka ubio više od 88.000 ljudi i zarazilo 1,4 miliona širom sveta, prema podacima instituta Džouns Hopkins. Bilo je gotovo 330.000 globalnih izlečenja, a Španija je prijavila najviše slučajeva pored Sjedinjenih Država (više od 148.200), dok je Italija prijavila najviše smrti (preko 17.600). Polovina planete je u blokadi.


Odgovori na krizu bili su raznoliki - u slučaju SAD i Kine - isprepleteni sa geopolitičkim rivalstvom. Ali naučni rad i razvoj vakcine globalizovan je na neviđenom nivou.

Šta se događa: Novi Zeland je u četvrtak objavio istraživanje koje nudi nadu u borbi protiv koronavirusa. Modeliranje pokazuje da je moglo biti na stotine slučajeva Covid-19 da nije bilo zatvaranja zemlje - i postoji velika šansa da će stroge mere pomoći da se zaustavi virus.

Koronavirus u Italiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Kina je ukinula zatvaranje Vuhana, gde je prvi put prijavljena epidemija koronavirusa.

Italija je u sredu prijavila 542 novih smrtnih slučajeva, što je označilo dvodnevni pad. Međutim, novi potvrđeni slučajevi porasli su za 3.836.

Oko 6.500 sportista koji su se kvalifikovali na igrama u Tokiju zadržaće svoje mesto u i 2021. godini.

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je da će u utorak objaviti vanredno stanje i paket stimulacije ekonomije u iznosu od 108 biliona jena (990 milijardi dolara), pošto je nekoliko vlada najavilo nova ograničenja usred skoka slučajeva.