Iran
Tanjug/AP
Iran

Tanjug/AP

Iran, Foto: Tanjug/AP

Taj dron je model RQ-4A Global Hawk, specijalizovan za velike visine i izdržljivost, i posebna je verzija namenjena za program Pomorskog nadzora širokog područja (BAMS), piše specijalizovani američki portal Defense Post.

Iran, američki dron

Twitter/Printscreen

Ne radi se o borbenom, već o špijunskom dronu koji prikuplja informacije s velike visine, često sa ivice teritorije protivničke države. Dronovi tipa RQ-4 nose niz naprednih elektro-optičkih, radarskih i elektroničkih senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Štaviše, srušeni dron bio je samo jedan od nekoliko prototipova koji su proizvedeni pre nego što je modernizovan i masovno proizveden u verziji RQ-4B. Još jedan naslednik RQ-4 modela je MQ-RC Triton, kojim se koristi američka mornarica, a u početku se pogrešno mislilo da je srušen upravo taj model.

Iran

Tanjug/AP

Iran, Foto: Tanjug/AP

Portparol američkog Generalštaba Bill Urban objasnio je u izjavi o rušenju ove bespilotne letjelice da je njena svrha "pružanje obaveštajnih podataka u stvarnom vremenu, misija nadzora i izviđanja širom prostranih okeanskih i obalskih područja".

A ovo je prvi američki dron tog tipa koji je ikad srušen. Iz toga, kao i iz podatka da je dron Global Hawk skuplji i od najnaprednijeg američkog borbenog aviona F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, jasno je da se radi o mnogo ozbiljnijem incidentu nego što se to na prvi pogled čini.

Američki zvaničnik rekao je CNN-u da je približna cena RQ-4A Global Hawka 110 miliona dolara. Business Insider, pak, piše, pozivajući se na podatke Američkog mornaričkog instituta iz 2015., da jedan ovakav dron košta oko 123 miliona dolara. Poređenja radi, već spomenuti lovac F-35A stoji 89 miliona - puna 34 miliona dolara manje.

PROČITAJ JOŠ:

"Ovo nije potrošni dron na čiji će gubitak SAD samo slegnuti ramenima", komentirala je na Tviteru Ulrike Franke, stručnjak za dronove iz Evropskog veća za spoljne odnose.

Obaveštajni analitičar za naoružanje Fabian Hinc takođe je za Njuzvik naglasio kako ovaj dron "nije sitni Predator", aludirajući na mnogo manji i jefitniji naoružani američki dron koji se naveliko koristi u američkom takozvanom "Ratu protiv terorizma" od 2001. do danas. "RQ-4A je jedan od najvećih i najskupljih dronova koje SAD ima", dodao je.

Ali ono što je za američke snage još bolnije od financijskog gubitka je to što je i njihova pretpostavka o otpornosti ovakvih letelica pala u vodu zajedno sa samim dronom. Naime, kako je objasnila Franke, Global Hawk je dizajniran s idejom da bude otporan na dobar deo protivvazdušne obrane, odnosno da leti iznad njenog dometa.

RQ-4 Global Hawk leti iznad 20 hiljada metara visine, što znači da ga je mogao srušiti jedino sofisticirani raketni sistem zemlja-vazduh navođen radarom, a ne neki protivvazdušni projektil ispaljen s ramena i navođen toplotom, piše Defense Post.

Iran takođe tvrdi da je Iranska revolucionarna garda srušila dron pomoću unapređene verzije protivvazdušne sistema Hordad, koji može detektovati mete na udaljenosti od 150 kilometara i srušiti ih na udaljenosti do 50 kilometara i na visini i do 25 kilometara. Budući da Global Hawk nema "stelt" tehnologiju (nevidljivost za radar) ni protivmere za raketni napad, ranjiv je za protivvazdušne sisteme koji mogu da pogode mete na toj visini.

Što se razloga samog rušenja drona tiče, Iran, podsećamo, tvrdi da ima "neoborive dokaze" da je američka letelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom prostoru, a da su njeni delovi pali u iranske teritorijalne vode. Pritom je iranski ministar spoljnih poslova Muhamad Džavad Zarif objavio i ilustraciju s navodnim koordinatama lokacije na kojoj je dron srušen. Ali SAD tvrdi da je to bio "neisprovociran napad na američku opremu za praćenje u međunarodnom vazdušnom prostoru", a sami su objavili i kartu s rutom leta drona i koordinatama na kojima je srušen.

Global Hawk dronovi imaju više od 250.000 sati leta od 2001. u misijama u Iraku, Avganistanu, Severnoj Africi i azijsko-pacifičkom regionu, javio je njihov proizvođač, kompanijom Northrop Grumman, koji tvrdi i da ovaj dron može da leti više od 24 sata i nadzirati više od 100.000 kvadratnih kilometara - "područje veličine Illinoisa".

Trenutno su vrlo aktivni u Persijskom i Omanskom zalivu, gde prvenstveno u blizini iranske provincije Hormozgana nadgledaju iranske vojne aktivnosti, komunikacije i raspored, odnosno stanje pripravnosti iranske protivvazdušne odbrane. Kako piše Defense Post, ovi špijunski dronovi u ovom su trenutku ključni za prikupljanje dokaza o ulozi Irana u miniranju tankera u Omanskom zalivu.

Tagovi