CRNI OBLACI NADVILI SE NAD MMF, SVETSKI BANKARI U PANICI Epl i Gugl ulaze iz digitalnog ulaze u svet bankarstva, sledi NEZABELEŽENI potres na finansijskom tržištu

zemljotres

Međunarodni monetarni fond MMF
Međunarodni monetarni fond MMF, Foto: Profimedia

 

MMF upozorava na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od strane velikih tehnoloških kompanija koje će verovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode utemeljene na "Big Data" i veštačkoj inteligenciji.

 

- Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi dolazak velikih tehnoloških kompanija na finansijska tržišta mogao dovesti do sistemskih izazova za finansijsku stabilnost i efikasnost - istakla je šef MMF-a Kristin Lagard u obraćanju na G20 samitu u Tokiju.

Naglasila je da je u pitanju "spektar kompanija" kao što su Amazon, Epl i Gugl koje planiraju ulazak u bankarsku industriju.

 

Ona je upozorila na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od velikih tehnoloških kompanija, koje će verovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode utemeljene na "Big Data" i veštačkoj inteligenciji.

- Ovakav razvoj događaja obećava ubrzano uključivanje i modernizaciju finansijskih tržišta, ali povećava, osim pitanja privatnosti, zabrinutost zbog konkurencije i tržišne koncentracije što može dovesti do ranjivosti u finansijskom sistemu - rekla je Lagard.

 

Ona navodi kinesku tehnološku industriju kao primarni primer kompromisa između koristi i izazova.

- U poslednjih pet godina, rast tehnologije u Kini bio je vrlo uspešan i omogućio milionima novih učesnika da iskoriste pristup finansijskim proizvodima i kreiraju visokokvalitetna radna mesta, ali je takođe doveo do toga da dve kompanije kontrolišu više od 90 odsto. To predstavlja jedinstven sistemski izazov finansijskoj stabilnosti i efikasnosti - zaključuje Lagard.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi