Egipat
Shutterstock
Egipat

Shutterstock

Egipat, Foto: Shutterstock

Marijana Pelinkaja je za "Komersant" pisala o pozivu libijskog parlamenta egipatskoj vojsci da pomogne narodu Libije da se oslobodi turskih okupacionih snaga.

Pročitajte još:

U članku koji glasi: "Libijski parlament i zvanično zatražio od Egipta da pruži vojnu pomoć u ratu protiv 'turskog okupatora'", stoji sledeće:

"Odluka poslanika usledila je kao odgovor na izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u kojem je zahtevao povlačenje Libijske nacionalne armije iz Sirta i Džafre. Egipatski predsednik, Abdel Fatah Al-Sisi, već je jasno naznačio da će pokušaj zauzimanja ove oblasti preći 'crvenu liniju', dajući Kairu pravo na vojnu intervenciju u sukobu u Libiji.

Bitka za Sirt, Libija

Liveuamap

Bitka za Sirt, Libija, Foto: Liveuamap

Vreme ne ide u korist Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), koja zajedno sa Ankarom dovodi u pitanje kredibilitet Kalife Haftara.

Mnogo je razloga za nepoverenje feldmaršala Haftara, kako njegovih neprijatelja, tako i njegovih saveznika. Njegove odluke su potpuno nepredvidive.

Libija

Shutterstock

Libija, Foto: Shutterstock

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je o koordinaciji između Rusije i Turske, o koracima koji bi omogućili momentalnu najavu primirja.

Iz Lavrovovih reči jasno je da je ruski pristup nešto drugačiji od turskog.

On je rekao: 'U praksi se to može ostvariti na samo jedan način: momentalnim prekidom neprijateljstava i pokušajima dve strane da smire svoje oružane jedinice na zapadu i istoku i u bilo kom pravcu.'

Redžep Tajip Erdogan

Ilustracija

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Lavrov je to rekao, izražavajući žaljenje što su libijski sagovornici, uprkos njihovoj izjavi da nema rešenja za sukob, neskladni sa njihovim postupcima.

Libijska nacionalna vojska prethodno je odbacila primirje, zbog 'svoje superiornosti na terenu'. Sada, Vlada nacionalnog sporazuma čini isto. Međutim, Moskva i Ankara se nadaju postizanju kompromisa.

Abdel Fatah al Sisi

Youtube/Printscreen

Abdel Fatah al Sisi, Foto: Youtube/Printscreen

Iz Egipta nisu izdata izvršna uputstva kao odgovor na odluku libijskog parlamenta. Ali u Kairu gledaju kao na najvažniju stvar koja je izrečena: 'crvene linije' i uslovi primirja su definisani.

U međuvremenu, portparol Libijske nacionalne vojske Ahmed Al-Mismari rekao je da bi se 'velika bitka' mogla dogoditi u narednim satima u oblasti Sirta i Al-Džafra.

Preporučujemo: