Vladimir Putin
Shutterstock
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Putin je u godišnjem obraćanju o stanju nacije pred ruskom Dumom rekao da se on slaže sa aktulenim Ustavom koji brani više od dva uzastopna predsednička mandata i da ga neće menjati.

- Znam da u našem društvu postoje razmišljanja o odredbi da jedna osoba ne može ostati na mestu predsednika više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to nešto važno, ali slažem se sa ovom odredbom - rekao je Putin.

Ruski predsednik pobedio je na ponovnom izboru za drugi uzastopni mandat na mestu predsednika 2018. godine, a sledeći predsednički izbori trebalo bi da budu održani u martu 2024. godine.

S druge strane Putin je pozvao na referendum o amandmanima Ustava u vezi sa dvojnim državljanstvom zvaničnika.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Ohrabriti rast nataliteta

Govoreći pred najvišim zvaničnicima i zakonodavcima, Putin je rekao da vlasti moraju da učine više kako bi ohrabrile nova rođenja i podržale mlade porodice.

Naglasio je da niski prihodi i dalje predstavljaju ključnu prepreku povećanju stanovništva. Rusko stanovništvo trenutno iznosi oko 147 miliona. Ruski lider da se nacija trenutno suočava s posledicama postsovjetskog ekonomskog sloma koji je rezultirao strmim padom novih rođenja.

- U Rusiji danas živi skoro 147 miliona ljudi, ali je zemlja ušla u veoma težak demografski period jer stopa nataliteta ponovo opada - upozorio je ruski predsednik.

Putin je napomenuo da je, prema preliminarnim procenama, ukupna stopa nataliteta u 2019. godini bila 1.5, i poručio da to nije dovoljno za Rusijiu. On je ocenio da niska primanja većine domaćistava sa decom direktno prete demografskoj budućnosti Rusije.

Komentari (1)

Putin za uvjek

15.01.2020 14:36

... najbolji KGB-Stasi specijalac ikada