Donald Tramp
EPA/Chris Kleponis
Donald Tramp

EPA/Chris Kleponis

Donald Tramp, Foto: EPA/Chris Kleponis

"Tehnički, ne postoji član američkog Ustava koji zabranjuje opoziv predsednika nakon isteka mandata. Ali, to nema ni najmanjeg smisla, a i republikanci u Senatu nikada neće podržati takvu odluku demokrata. Impičment Trampu za njih je potpuno neisplativ. Mislim da na to možemo zaboraviti", rekao je Mežujev.

Istovremeno, sagovornik ostavlja mogućnost formiranja posebne dvostranačke komisije Senata koja bi istražila događaje od 6. januara.

"Na osnovu rezultata rada ove komisije, ili se protiv predsednika može podneti krivična prijava, ili se može pozvati na 14. amandman na američkog ustava, čiji treći pasus zabranjuje državnicima koji su učestvovali u pobunama protiv ustavnog poretka da ubuduće obavljaju javne funkcije. Takav ishod je najverovatnije neizbežan, jer je glavni zadatak demokrata da spreče Trampa da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine", objasnio je politikolog.

Kao drugi zadatak Demokratske stranke je da Tramp u potpunosti ostane bez podrške republikanaca.

"Kao što je planirano, Republikanska stranka treba da bude očišćena od trampista, što će drastično oslabiti stranku od koje će većina glasača okrenuti leđa i u narednih nekoliko godina. Tako će u budućnosti teško da će moći da pretenduje na bilo kakvo rivalstvo sa demokratama", predviđa Mežujev.

Džo Bajden

Photo/Susan Walsh, File

Džo Bajden, Foto: Photo/Susan Walsh, File

Od pojašnjava da je za sprovođenje postupka impičmenta potrebno je podići optužnicu, oformiti istražnu komisiju, imati dvotrećinsku većinu, kao i potvrdu zakonitosti postupka od strane Vrhovnog suda SAD.

"Međutim, potreban broj glasova u Senatu definitivno neće biti prikupljen, jer republikanci ne žele da naljute sopstvene glasače. Uveren sam da impičment protiv Trampa neće biti završen. Ali, demokrate će imati drugi način da ga spreče da dođe na vlast 2024. godine", objašnjava Mežujev.

Ranije u sredu o Trampovom opozivu glasalo se u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Predsedavajuća doma, demokrata Nenci Pelosi potpisala je optužnicu u okviru postupka za opoziv.

Istovremeno, opoziv neće biti završen pre inauguracije Džoa Bajdena, rekao je lider republikanske većine u senatu Mič Mekonel.

Prošle subote grupa zakonodavaca iz Demokratske stranke podnela je Predstavničkom domu američkog Kongresa pitanje impičmenta protiv predsednika Trampa. Optužba se sastoji od jednog člana - podsticanje na pobunu. Bela kuća je upozorila na implikacije takvog poteza za američko društvo.

I novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden optužio je Trampa za podsticanje napada na Kapitol i učesnike ovih događaja nazvao je teroristima. U međuvremenu, aktuelni predsednik Tramp i američka administracija najoštrije su osudili nerede i juriš na Kapitol.

Prošle srede Trampove pristalice koje su se okupili u Vašingtonu da bi demonstrirali u znak podrške američkom lideru, upale su u Kongres tokom proces potvrđivanja elektorskih glasova.

Tokom protesta četiri osobe su ubijene, jedna od žena ubijena je nakon što je pucao u nju policajac koji je obezbeđivao Kapitol. I veteran američkog vazduhoplovstva Ešli Bebit ubijen je u pucnjavi u Kapitolu. Posle nereda u Vašingtonu, uveden je 15-dnevno vanredno stanje, koje će uticati na Bajdenovu ceremoniju inauguracije, zakazanu za 20. januar.

Američki Kongres je posle nemira na Kapitolu i policijskog časa u Vašingtonu, ipak odobrio izbor Bajdena za novog predsednika SAD.

Pročitajte još: