Džo Bajden
AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

AP Photo/Andrew Harnik

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Džejk Saliven će biti savetnik za nacionalnu bezbednost, a Ejvril Hejns direktor nacionalne obaveštajne službe, preneo je Rojters.

Alehandro Majorkas će biti na čelu ministarstva unutrašnje bezbednosti, a Linda Tomas-Grinfild ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Entoni Blinken je još jedan zvaničnik Vašingtona dobro poznat Beogradu. On je više puta bio sagovornik predsednika Aleksandra Vučića, iz perioda kada je obavljao funkciju zamenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, dok je potpredsenik SAD bio Bajden.

Prvi njihov zabeleženi susret odigrao se u junu 2015. godine, kada je Vučić kao premijer Srbije boravio u Vašingtonu.

Vučić i Blinken razgovarali su tada o podršci SAD, evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije i Vučić je naglasio neophodnost političke podrške SAD evrointegracijama Srbije i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je Blinkena obavestio i o ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji i pozvao ga da poseti Srbiju.

Blinken je u tom susretu istakao da će SAD da ohrabre Evropsku uniju da što pre otvori poglavlja sa Srbijom i izrazio je zadovoljstvo ličnim zalaganjem i ulogom Vučića u regionu, kao i radom srpske vlade.

Blinken jetom prilikom rekao da je sve što je do tada učinjeno dovelo do bliže saradnje Srbije i SAD i pozdravio je ekonomske reforme i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji.

Vučić i Blinken su se sastali i u septembru 2016. godine u Njujorku, kada su razgovarali o odnosima dve zemlje, dijalogu sa Prištinom, ali i o ekonomskim reformama Vlade Srbije.

Prema saopštenju s tog susreta, Vučić je rekao Blinkenu da će Srbija učiniti sve kako bi se održala stabilnost Zapadnog Balkana, koja znači i ekonomski prosperitet svih zemalja.

Tokom tog razgovora, Blinken je istakao da je veoma važno da Srbija kao ključna zemlja regiona nastavi svoj evropski put jer to doprinosi napretku celog regiona.

Donald Tramp

Tanjug

Donald Tramp, Foto: Tanjug

On je takođe tada preneo Vučiću "pozdrave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena" i njegovu poruku da je "izuzetno zadovoljan posetom Srbiji", u avgustu te godine.

Blinken i Vučić su se sastajali još nekoliko puta, o čemu svedoče fotografije tih susreta. Blinken (58) je inače bio i na mestu zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji.

Radio je u Savetu za Nacionalnu bezbednost i u administraciji Bila Klintona, pre nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, kada je Bajden bio na čelu komiteta, a kratko vreme radio je i kao savetnik za bezbednost tada potpredsednika Bajdena.

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je radio kao zamenik amreričkog državnog sekretara od 2015. do 2017. godine i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost pd 2013 do 2015. godine u administraciji baraka Obame.

Takođe, prethodnoje radio kao viši zvaničnik u Centru za streteške i međunarodne studije, kao šef osoblja u odboru senata za spoljne poslove od 2002. do 2008, a bio je i član predsedničke tranzicije Obama - Bajden od novembra 2008 do januara 2009. godine.

Od 2009. do 2013. godine Blinken je bio zamenik pomoćnika predsednika i savetnik potpredsednika za nacionalnu bezbednost.

Od 1994. do 2001 godine bio je član Saveta za nacionalnu bezbednost, a u periodu od 1994. do 1998 radio je čak kao specijalni pomoćnik predsednika Saveta i viši direktor za pisanje govora.

Od 1999. do 2001 bio je specijalni pomoćnik predsednika Saveta zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Do 2008. godine radio je kao direktor osoblja u američkom Odboru za spoljne poslove pri Senatu da bi tada radio kao član tima za tranziciju Obame i Bajdena.

Pročitajte još: