PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV
Shutterstock, ilustracija
PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kazna zatvora za okrutnost prema životinjama može biti povećana sa šest meseci na pet godina u Velikoj Britaniji.

Zlostavljanje životinja je nažalost još uvek uobičajeno u ruralnim i urbanim sredinama. Okrutnost i zanemarivanje ovih nevinih stvorenja prelaze sve društvene granice i norme i pokrivaju širok spektar akcija.

Sada je Velika Britanija na dobrom putu da postane prva od zemalja koja će kažnjavati nateže primere zlostavljanja životinja.

Nakon javne rasprave u 2018. godini, kada je preko 70 odsto Britanaca zatražilo strože zatvorske kazne za nasilnike nad životinjama, ljudi u Engleskoj koji počine najteža krivična dela okrutnosti prema životinjama sada bi mogli da se suoče sa kaznama do pet godina zatvora.

Psi

Youtube/Printscreen

Psi, Foto: Youtube/Printscreen

Predloženi zakon za povećanje trenutne maksimalne šestomesečne kazne upućen je parlamentu 26. juna 2019. godine.

Ovo je velika pobeda iz kampanje koju je vodio Riki Gervejs koji je tražio bolju zaštitu nevinih životinja koje trpe mučitelje i ubice. Takođe je usledila zabrana funkcionisanja štenadskih farmi i farmi divljih životinja u putujućim cirkusima.

Sudstvo je spremno da preduzme oštrije mere u ekstremnim slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja, kao što su borba pasa, zanemarivanje domaćih životinja i zlostavljanje štenaca i mačića.

Neke sudije na pojedinim engleskim sudovima žalili su se da bi izricanje duže kazne zatvora trebalo uvesti mnogo ranije. 

Kako je objasnilo Odeljenje za zaštitu životne sredine, hrane i ruralna pitanja, novo zakonodavstvo će pomoći sudovima da se efikasnije suoče sa bezobzirnim bandama uključenim u organizovane borbe pasa.

PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema ministru za zaštitu životne sredine Majklu Govu:

- Ovi planovi pružiće sudovima alate koje su tražili da se bave najokrutnijim delima. Mi smo nacija ljubitelja životinja i zato moramo osigurati da se oni koji izvrše surovost prema životinjama suoče sa prikladno strogim kaznama. Gov je dodao:

- Nema mesta u ovoj zemlji za okrutnost prema životinjama. Zato želim da budem siguran da će se oni koji zlostavljaju životinje suočiti sa snagom zakona. Naš novi račun šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerisati, s maksimalnom petogodišnjom kaznom kao jednom od najstrožih kazni u Evropi.

Zalažem se da našu zemlju učinim najboljim mestom po pitanju brige i zaštite životinja. 

Kler Horton, izvršna direktorica kuće Battersea Dogs & Cats Home, izjavila je:

- Uvođenje ovog zakona je značajan uspeh, koji će duboko promeniti pse i mačke u Engleskoj i Velsu.

Mi i mnogi drugi spasilački centri vidimo šokantne slučajeve surovosti i zanemarivanja koji prolaze kroz naše kapije i postoji još puno životinja koje se bacaju, a koje čak i ne puštaju sa ulica.

Komentari (1)

Ja

14.02.2020 18:31

Upravu ste,zivotinje su uvek bile vaznije od Srba i to one beskorisne.